Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nutrition and recommendations Izz of 2003 and their relationship to gender, age, education and marital status in the population of Cracow.Analysis of selected nutrients and BMI

Tytuł:
Nutrition and recommendations Izz of 2003 and their relationship to gender, age, education and marital status in the population of Cracow.Analysis of selected nutrients and BMI
Sposób odżywiania a zalecenia IŻŻ z 2003 roku oraz ich związek z płcią, wiekiem, wykształceniem oraz stanem cywilnym w populacji Krakowa. Analiza wybranych składników pokarmowych i wskaźnika BMI
Autorzy:
Opoka, Justyna
Słowa kluczowe:
żywienie, piramida żywieniowa, BMI
nourishment, nutritional pyramid, BMI
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The qualification of customs nutritional occupants Cracow customs is the basic subject of the present investigation and ruling them determinants. The opinion of the correctness of nutritional customs by questionned and their influence on the state healthy will be the the main stage of the analysis. The factors which influence on the correct way of nourishment will be studied there are sex, the level of the education, civil state, the place of residence and lids.The aim of the work will be the opinion of the correctness of nutritional customs on the basis of the age mature group the occupants of individual Cracow districts.The materials and investigative methods applies in the work this mainly statistical qualitative opinion of factors influating on the way of nourishment and opinion in the support about wholesome coefficients (weight and growth). The coefficients of the correlation, the tests of dependence, the test of the coefficient of the proportion and descriptive profiles will be the used methods of analyses.Results got in the work overthrew all put hypotheses. The way of nourishing the society is not peaceable with the rational demand on nutritious substances. Similarly dependence does not exist among lid, sex, the level of the education or civil state and the value of coefficient of the quality of nourishing or BMI.The lack of the similarity is conclusions arising while comparing with investigations got in different countries. Noticed in the investigations of Iranian dependences among the persons of the free state and they are being in the relationship and the level of the state of the health are imperceptible in the case of conducted Polish investigations. condition this state can the fact of the lack of information on the subject of the full diet and operating only on the chosen group, the level of the calorific waste crosses the aftermath however now considerably already put norms without the regard on age, sex or civil state.

Podstawowym tematem niniejszego badania jest określenie zwyczajów żywieniowych mieszkańców Krakowa oraz rządzących nimi determinantów. Głównym etapem analizy będzie ocena poprawności zwyczajów żywieniowych przez ankietowanych oraz ich wpływ na stan zdrowia. Czynnikami których wpływ na poprawny sposób żywienia będzie badany są: płeć, poziom wykształcenia, stan cywilny, miejsce zamieszkania oraz wiek.Celem pracy będzie ocena poprawności zwyczajów żywieniowych na podstawie grupy dojrzałej wiekowo mieszkańców poszczególnych dzielnic Krakowa.Materiały i metody badawcze stosowane w pracy to głównie statystyczna ocena jakościowa czynników wpływających na sposób żywienia oraz ocena w oparciu o wskaźniki zdrowotne (waga i wzrost). Użytymi metodami analiz będą współczynniki korelacji, testy zależności, test współczynnika proporcji oraz charakterystyki opisowe.Wyniki uzyskane w pracy obaliły wszystkie postawione hipotezy. Sposób odżywiania społeczeństwa nie jest zgodny z racjonalnym zapotrzebowaniem na substancje odżywcze. Podobnie nie istnieje zależność pomiędzy wiekiem, płcią, poziomem wykształcenia czy stanem cywilnym a wartością wskaźnika zagregowanej jakości odżywiania lub BMI. Dobór sposobu odżywiania okazał się również niewystarczającym czynnikiem egzogenicznym wpływającym na wartość BMI.Wnioskami nasuwającymi się podczas porównania z badaniami uzyskanymi w innych krajach jest brak podobieństwa. Zauważone w badaniach irańskich zależności pomiędzy osobami stanu wolnego a będącymi w związku a poziomem stanu zdrowia są niezauważalne w przypadku przeprowadzonych badań polskich. Warunkować ten stan może fakt braku informacji na temat pełnej diety i operowanie jedynie na wybranej grupie potraw jednak poziom zużycia kalorycznego już teraz znacznie przekracza założone normy bez względu na wiek, płeć czy stan cywilny.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies