Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ temperatury na kinetykę wzrostu Phaeodactylum tricornutum CCAP/1055/1 w hodowlach płynnych.

Tytuł:
Wpływ temperatury na kinetykę wzrostu Phaeodactylum tricornutum CCAP/1055/1 w hodowlach płynnych.
Effect of temperature on the growth kinetics of Phaeodactylum tricornutum CCAP/1055/1 in liquid cultures
Autorzy:
Brzostowska, Klaudia
Słowa kluczowe:
Phaeodactylum tricornutum, kinetics of growth
Phaeodactylum tricornutum, kinetyka wzrostu , zmiana temperatury
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to establish how the temperature affects the kinetics of growth of Phaeodactylum tricornutum. The growth was observed by measuring OD, pigments photosynthesis and proteins concentration. Maximum quantum yield and cells size were also recorded. Phaeodactylum tricornutum was grown in sterile conditions, identical light intensity, but different temperatures ( 12°C, 15°C, 20 °C, 23°C). OD measurement, photosynthetic pigments concentration and maximum quantum yield of photosynthesis were recorded regularly by of 14 days. The obtained results were then plotted on graphs, and for each temperature 2 phases of growth were observed. Phase of rapid growth in days 1-4, and second phase in which changes in density of cells were minor, days 5-14. The highest maximum quantum yield of photosynthesis in each trial was observed in days 6-7 and decreased afterwards. The chlorophyll a and chlorophyll c concentration were I highest I the culture grown in the highest temperature Chlorophyll a and chlorophyll c concentration rises with the increase of OD, and the fastest growth were in 1-4 days. In the second phase growth was significantly slower. The proteins concentration is also affected by temperature and the changes could be observed on the last day. The cells sizes were constant regardless of the temperature and of day observation.

Celem wykonanej pracy było zbadanie wpływu temperatury na kinetykę wzrostu Phaeodactylum tricornutum w hodowlach płynnch. Wzrost badano poprzez pomiar OD, stężenia barwników fotosyntetycznych i białek. Zmierzono również maksymalną potencjalną wydajność kwantową fotosyntezy oraz wielkość komórek. Phaeodactylum tricornutum hodowano w sterylnych warunkach, identycznym natężeniu światła ale różnych temperaturach ( 12°C, 15°C, 20 °C, 23°C). Pomiary OD, stężenia barwników fotosyntetycznych, maksymalnej potencjalnej wydajności kwantowej fotosyntezy prowadzono każdego dnia przez 14 dni. Uzyskane wyniki przedstawiono na wykresach. Zaobserwowano 2 fazy kinetyki wzrostu hodowli w każdej temperaturze, faza szybka, 1-4 dzień hodowli, oraz druga faza, w której zmiany gęstości komórek są niewielkie, 5-14 dzień. Zaobserwowano również, że maksymalna potencjalna wydajność kwantowa fotosyntezy przyjmuje najwyższą wartość na 6-7 dniu hodowli, a w kolejne dni spada niezależnie od temperatury. Porównując wyniki badań w rożnych temperaturach, widoczne są zmiany stężenia chlorofilu a i chlorofilu c w zależności od temperatury i dnia hodowli, im wyższa temperatura tym wyższe stężenie chlorofilu a w danym dniu hodowli. Stężenie chlorofilu a i chlorofilu c wzrasta wraz ze wzrostem gęstości OD, szybki wzrost przypada na 1-4 dzień, w kolejnych dniach wzrost jest znacznie mniejszy. Stężenia białka w hodowli również zależą od temperatury w jakiej prowadzona jest hodowla, pokrywają się ze zmianami chlorofilu a i c. Wielkość komórek jest stała niezależnie od temperatury i dnia hodowli.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies