Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena czynników modyfikujących przebieg procesów peroksydacji w warunkach in vitro

Tytuł:
Ocena czynników modyfikujących przebieg procesów peroksydacji w warunkach in vitro
Evaluation of modifying factors of lipid peroxidation in vitro
Autorzy:
Siuda, Michał
Słowa kluczowe:
lipid peroxidation, MDA, conjugated dienes, antioxidants, linoleic acis, spectroscophy
peroksydacja lipidów, MDA, sprzężone dieny, antyoksydanty, kwas linolowy, spektrofotometria
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Peroksydacja lipidów jest istotnym procesem zachodzącym w organizmach żywych, który powoduje uszkodzenie błon biologicznych. Skutkiem tego jest utrata integralności komórek, spadek aktywności enzymów i uszkodzenie materiału genetycznego. Zmiany te mogą prowadzić do wystąpienia różnego rodzaju schorzeń takich jak: choroby neurodegeneracyjne, miażdżyca, nowotwory oraz choroby skóry.Celem niniejszej pracy było przeprowadzenie badań i ocena czynników, wpływających na peroksydację lipidów in vitro. Do pomiarów użyto modelu lipidowego, w skład którego wchodziły kwas linolowy i emulgator - Tween 40. Oznaczenie MDA zostało przeprowadzone metodą z kwasem tiobarbiturowym, natomiast oznaczenie skoniugowanych dienów metodą spektroskopii UV. Zastosowanym czynnikiem utleniającym był AAPH, z kolei związkami badanymi w kierunku działania antyoksydacyjnego były naturalne przeciwutleniacze: naringina, naringenina, kwas liponowy i kurkumina. Otrzymane wyniki sugerują, że przebadane antyoksydanty hamują proces peroksydacji z różną skutecznością.

Evaluation of modifying factors of lipid peroxidation in vitroLipid peroxidation is an important process that occurs in organisms, which causes damage biological membranes. The result is the loss of the cell integrity, a decrease of enzyme activity and damage the genetic material. These changes can causes various diseases such as neurodegenerative diseases, atherosclerosis, cancer and skin diseases.The aim of this study was to test and evaluate the factors which influence on lipid peroxidation in vitro. To the measurements was used a model lipid, which included linoleic acid and emulsifer - Tween 40. MDA assay was carried out by using method with thiobarbituric acid and the conjugated dienes assay was carried out by using an UV spectroscopy. The applied oxidizing agent was AAPH, while this natural antioxidants compounds: naringin, naringenin, lipoic acid and curcumin, was tested to determine whether they have any antioxidant action. The results suggest that the tested antioxidants inhibit the peroxidation process with varying efficiency.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies