Tytuł pozycji:
Mobility of Hematite Nanoparticles in Water Solutions of Sucrose
Niniejsza praca opisuje wyniki pomiarów ruchliwości nanocząstek hematytu w stężonym (60%) roztworze sacharozy. Przy użyciu spektroskopii mössbauerowskiej wyznaczono, jak ze zmianą temperatury badanej próbki zmienia się ruchliwość nanocząstek hematytu. Wykorzystując teorię ruchów Browna, z zależności ruchliwości nanocząstek od lepkości i temperatury wyznaczono promień cząstek wykonujących ruchy w roztworze cukru, równy 306[nm]. Wartość ta jest 5,5 razy większa od wartości podanej przez producenta (równej 55[nm]). Rozbieżność tę można wytłumaczyć w oparciu o pojęcie promienia hydrodynamicznego. Cząstka hematytu przemieszcza się wraz z bliskimi sobie cząstkami roztworu, dlatego efektywny promień poruszającej się cząstki ulega zwiększeniu.
This specification describes the results of measurement of the hematite nanoparticles mobility in dense (60%) sucrose solution. The abilities of Mössbauer Spectroscopy allow to study the changing mobility of hematite nanoparticles in a variable temeprature. Using the theory of Brownian Motion, the hematite mobility dependence on the viscosity and temperature was measured to calculate the value of the moving particle radius, equal to 306 [nm]. This value is 5.5 times greater than the value specified by the manufacturer (equal to 55 [nm]). This discrepancy can be explained with concept of hydrodynamic radius. Hematite particle moves along with the solution particles, which are close to it, so the effective radius of the moving particle is increased.