W niniejszej pracy zwrócono uwagę na działanie substancji biologicznie czynnych pozyskiwanych z owoców jadalnych, które posiadają wysoką użyteczność w rozwoju preparatów kosmetycznych, pochodzenia naturalnego. Działając na powierzchni skóry przyczyniają się one zarówno do spowolnienia jak i złagodzenia objawów starzenia się skóry. Charakteryzują się znacznie wolniejszym działaniem, niż preparaty otrzymywane syntetycznie, przez co ograniczają możliwość wystąpienia działań niepożądanych. Z tego względu mogą być używane przez osoby posiadające skórę wrażliwą, alergiczną.Produkty kosmetyczne pochodzenia naturalnego posiadają działanie pielęgnacyjne oraz lecznicze, dzięki czemu wykorzystywane są na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym i w dermatologii.Omówione owoce (acai, aronia czarnoowocowa, awokado właściwe, ananas jadalny, grejpfrut, mango indyjskie, winorośl właściwa, żurawina, róża dzika, jagoda goji, aktinidia chińska, noni, granatowiec właściwy) stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidów, garbników, witaminy C, witaminy E, antocyjanów oraz karotenoidów.Ze względu na silne działanie antyoksydacyjne posiadają one zdolność eliminowania wolnych rodników, które w znacznym stopniu przyczyniają się do uszkodzenia komórek skóry. Brak substancji przeciwutleniających przyczynia się do wystąpienia zbyt wczesnych objawów starzenia się skóry.Ważną rolę odgrywają także kwasy owocowe, które pozyskiwane są z owoców. Wykorzystane w peelingach kosmetycznych wykazują działanie keratolityczne, ułatwiające przenikanie substancji czynnych obecnych w preparacie w głębsze warstwy skóry.Wprowadzenie na rynek kosmetyczny produktów posiadających w swoim składzie substancje naturalne pozwala na zachowanie jak najdłużej młodego, zdrowego wyglądu skóry, zmniejszając ryzyko rozwoju działań niepożądanych.
This master's thesis highlights the effects of biologically active substances extracted from edible fruit which are used for the development of cosmetic preparations of natural origin. Being active on the skin surface they contribute to slowing down and alleviating the symptoms of skin ageing. Thanks to the fact that their impact is much slower than that of synthetic preparations they reduce the possibility of side effects. And that's why they can be used by people with sensitive, allergic skin.Cosmetic preparations of natural origin have a therapeutic and beautifying effects and they are widely used in cosmetics and dermatology.Discussed fruit (açai berry, chokeberry, avocado, edible pineapple, grapefruit, Indian mango, wine grape, cranberry, briar, goji berry, actinidiachinensis, noni, pomegranate) are a rich source of antioxidants, for example flavonoids, tannins, vitamin C, vitamin E, anthocyanins and carotenoids.Due to the strong antioxidant effect they have the capacity to eliminate free radicals that contribute significantly to the damage of skin cells. Lack of antioxidant substances can be the cause of the very early signs of skin ageing.An important role is also played by fruit acids, which are derived from fruit. Used in cosmetic peels they have ceratolitic effects facilitating the penetration of the active substances contained in the preparation in the deeper layer of the skin.The launch of cosmetic products containing natural substances allows people to keep a young and healthy appearance of the skin and reduces the risk of side effects.