Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Reduction of ethyl benzoylacetate with baker’s yeast.

Tytuł:
Reduction of ethyl benzoylacetate with baker’s yeast.
Redukcja benzoilooctanu etylu za pomocą drożdży piekarskich
Autorzy:
Pacułt, Wojciech
Słowa kluczowe:
3-fenylo-3-oksopropanian etylu, benzoilooctan etylu, bioredukcja, drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae)
ethyl 3-phenyl-3-oxopropionate, ethyl benzoyloacetate, bioreduction, baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae)
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Bioreduction of ethyl 3-phenyl-3-oxopropionate (ethyl benzoyloacetate) is well known and described in publications. Purpose of this work was repeating of results shown in publications under conditions of students’ laboratory. After series of experiments problems with filtration, extraction and purifying was identified and eliminated . Effect of this work is ready recipe for exercise for students.

Bioredukcja 3-fenylo-3-oksopropanianu etylu (benzoilooctanu etylu) jest reakcją dobrze opisaną w literaturze. Celem tej pracy było powtórzenie wyników przedstawionych w publikacjach w warunkach pracowni studenckiej III roku chemii. Po przeprowadzeniu szeregu doświadczeń zidentyfikowano i wyeliminowano najbardziej kłopotliwe czynności związane z odsączaniem drożdży oraz z ekstrakcją i oczyszczaniem produktu. Efektem tej pracy jest gotowy do wykonania przez studentów skrypt.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies