Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena sposobu żywienia osób w wieku podeszłym zamieszkałych w Domu Pomocy Społecznej w Krakowie

Tytuł:
Ocena sposobu żywienia osób w wieku podeszłym zamieszkałych w Domu Pomocy Społecznej w Krakowie
Assessment of a diet provided for elderly people living in Cracows house welfare.
Autorzy:
Kopeć, Aleksandra
Słowa kluczowe:
Słowa kluczowe ( sposób żywienia, osoby w wieku podeszłym)
Keywords (diet, elderly patients)
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedmiotem pracy była problematyka związana z procesem starzenia się organizmu oraz ocena sposobu żywienia osób zamieszkałych w Domu Pomocy Społecznej im. Seniora Naftowca na terenie Krakowa. Proces starzenia jest ważnym etapem w życiu każdego człowieka, jednak często obarczony jest obecnością chorób wieku starczego, które w znacznym stopniu wpływają na jakość życia osoby w wieku podeszłym. W części badawczej pracy, z każdym z respondentów przeprowadzono 24 godzinne wywiady żywieniowe z trzech dni poprzedzających badanie (dwóch z tygodnia i jeden dzień weekendowy), oraz aktualne oceniono preferencje żywieniowe. W opracowaniu statystycznym przeprowadzono analizy nieparametrycznym testem chi - kwadrat oraz parametrycznym testem - t studenta dla respondentów obu grup, a także zweryfikowano preferencje pokarmowe względem statusu socjodemograficznego osób starszych. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały obecność błędów żywieniowych badanej populacji w zakresie; niskiej wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej, niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego oraz nadmierny udział energii pochodzącej ze spożycia NKT. Stwierdzone nieprawidłowości mogą w przyszłości prowadzić do rozwoju poważnych problemów zdrowotnych. Problematyka będąca przedmiotem pracy ma ogromne znaczenie w zapewnieniu osobom starszym zdrowszego trybu życia i spokojnej starości.

The subject of the thesis was the issue of the process of organism aging and the diet assessment of the people living in Senior Naftowiec Welfare Home in Krakow. The aging process is an important stage in everyone’s life, however, it is often burdened with elderly age diseases, which have a significant influence on a person’s life standard. In the research part of the thesis, every respondent underwent 24h diet interviews of three days preceding the research (two ordinary days and one weekend day) and their diet preferences were evaluated. There also are statistical analysis of the non-parametric test, chi - square (x2) and parametric test - t student respondents in both groups, as well as verified food preferences with respect to socio-demographic status of the elderly. The results of the research show that there are diet errors of the researched population in the terms of: the inefficient consumption of the dietary fiber and the excessive share of the energy coming from having eaten saturated fatty acids (SFA). The observed abnormalities may in the future lead to serious health problems. The subject of the thesis is significant to provide the elderly people with more healthy lifestyle and calm senility.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies