Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość metali śladowych w warzywach z upraw ekologicznych i przemysłowych.

Tytuł:
Zawartość metali śladowych w warzywach z upraw ekologicznych i przemysłowych.
The content of trace metals in vegetables from organic and industrial crops
Autorzy:
Kołodziej, Angelika
Słowa kluczowe:
metale śladowe, metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej, „Eko” sklepy
trace metals, atomic absorption spectrometry, organic stores
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Trace metals belong to the most important contaminants of the natural environment. They get into the environment not only from natural sources but also as a result of human activities. The major anthropogenic sources are some branches of industry and to a lesser extent agriculture. The aim of this thesis was to assess the accumulation of trace metals in apples and vegetables with atomic absorption spectrometry using a flame atomizer and to compare metal concentrations in fruits and vegetables from hypermarkets, organic stores and food markets. In the thesis some selected issues are presented concerning metals such as: cadmium, lead, copper, iron and zinc, methods used in the study and ways of dealing with research material (carrot, parsley, ground cucumber, lettuce, and apples). The results show that there is no major difference in the content of metals studied in apples and vegetables coming from hypermarkets, organic stores and food markets.

Metale śladowe należą do najważniejszych skażeń środowiska naturalnego. Dostają się do środowiska zarówno ze źródeł naturalnych, jak i w wyniku działalności człowieka. Głównymi źródłami antropogenicznymi są niektóre gałęzie przemysłu, a w mniejszym stopniu także rolnictwo. Celem niniejszej pracy było oznaczenie zawartości metali śladowych metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej z wykorzystaniem atomizera płomieniowego oraz porównanie stężeń metali w warzywach i owocach pochodzących z hipermarketów, sklepów z żywnością „ekologiczną” oraz targowisk. W pracy przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące oznaczanych metali, jakimi były: kadm, ołów, miedź, żelazo oraz cynk, metod zastosowanych w badaniu oraz sposobu postępowania z materiałem badawczym (marchew, pietruszka, ogórek gruntowy, sałata, jabłka). Wyniki wskazują, że owoce i warzywa pochodzące z hipermarketów, sklepów „ekologicznych” i targowisk nie różnią się od siebie zasadniczo pod względem zawartości badanych metali.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies