Tytuł pozycji:
Progress of perinatal period of obese pregnant and her newborn. The role of the nutritionist in the therapeutic process . Case study.
Wstęp: U ciężarnych z otyłością stwierdza się większe ryzyko powikłań związanych z ciążą i porodem. Również u dziecka matki otyłej znamiennie częściej występują zaburzenia rozwojowe oraz powikłania okresu okołoporodowego. Jedną z bardziej skutecznych terapii jest zmiana diety. Taka interwencja żywieniowa powinna być zastosowana już w okresie przed ciążą. Jak wskazują badania w podejmowaniu takich działań istotne znaczenie ma możliwość kontaktu z dietetykiem który kontroluje masę ciała, analizuje nawyki żywieniowe i motywuje do zmian.Cel: W pracy chciałam przedstawić przebieg okresu okołoporodowego u otyłej kobiety ze szczególnym uwzględnieniem powikłań występujących w tym okresie. Dodatkowo chcę wskazać jakie znaczenie ma kontakt z dietetykiem w przypadku pacjentów z trudnościami w przestrzeganiu reżimu żywieniowego.Metody i materiały: Ocenę powikłań okołoporodowych przeprowadziłam na podstawie analizy dokumentacji szpitalnej pacjentki oraz jej dziecka jak również własnych obserwacji. Nawyki żywieniowe oceniłam i opisałam za pomocą kwestionariusza do badań zachowań żywieniowych i opinii na temat żywności i żywienia QEB oraz programu DietaPro 2013. Obserwacje własne, opinia pacjentki oraz interwencje żywieniowe stanowiły narzędzia do określenia roli dietetyka.Wyniki: Powikłania które stwierdziłam u pacjentki to cukrzyca ciężarnych, nadciśnienie ciążowe, tachykardia , żylaki, cięcie cesarskie oraz opóźniona laktacja. U noworodka po urodzeniu wystąpiły zaburzenia oddychania oraz hipokalcemia. Konsultacje dietetyczne jakie przeprowadziłam podczas ciąży i po porodzie zmieniły nawyki żywieniowe kobiety oraz poprawiły stan jej zdrowia i samopoczucie.
Introduction: Obese pregnant women have higher risk of perinatal complications. Similarly, obese mothers with newborn complications associated with perinatal period are significantly more frequent . One of the more effective therapy is dietary modification . Such a dietary intervention should be used already in the period before pregnancy. Research shows that in taking such action is essential to the possibility of contact with a nutritionist that controls body weight, examines the habits and motivation to change.Objective: The aim of the work is to describe the perinatal period, the perinatal complications resulting from obesity in mother and her newborn. In addition, I want to point out the importance of contact with a dietitian in such cases.Methods and Materials: To evaluate perinatal complications the hospital records of a patient and her child as well as own observations were used. Dietary habits were assessed and described by using a Questionnaire to study dietary behaviors and opinions about food and nutrition program DietaPro QEB 2013. Own observations, opinion of the patient and nutritional interventions constituted means to evaluate the role of the dietician.Results: Complications of obesity of pregnant woman that resulted from excess of body weight were: gestational diabetes, gestational hypertension, cesarean section and late lactation. The newborn after birth was laden by disordered breathing and hypocalcaemia. Dietary consultations during pregnancy and after giving birth have changed woman’s eating habits and improved her health and frame of mind.