Tytuł pozycji:
Crassulaceae plant adaptation to the specific conditions of habitat and climate
The aim of this study was to develop the characteristic of the most important adaptation of plant from the Crassulaceae family to the specific habitat and climatic conditions. Therefore, a description of anatomical and morphological changes, which could include: production of water parenchyma, cuticules, reduction of the root system and the distribution and reduction in the number of stomata, and metabolic modifications, especially training CAM - type of photosynthesis. In this work much attention was devoted to a discussion of adaptations associated with CAM metabolism, characteristic for this group of plants. Through the use of these modifications in the course of evolution, these plants could colonize high-temperature environment with frequent, long-term water shortages, making them a unique group.They were also discussed general issues and introducing approximating to the main subject of the work.The study was based on thematic books, specialized articles and Internet publications.
Celem pracy było opracowanie charakterystyki najważniejszych przystosowań roślin z rodziny gruboszowatych do szczególnych warunków siedliskowych i klimatycznych. W tym celu dokonano opisu zmian anatomiczno - morfologicznych, do których można zaliczyć: wytworzenie miękiszu wodnego, kutykuli, redukcji systemu korzeniowego oraz rozmieszczenia i redukcji liczby aparatów szparkowych, a także modyfikacji metabolizmu, przede wszystkim wykształcenia fotosyntezy typu CAM. W pracy dużą uwagę poświęcono opisaniu przystosowań związanych z metabolizmem CAM, charakterystycznym dla tej grupy roślin. Poprzez zastosowanie wymienionych modyfikacji w toku ewolucji, rośliny te mogły zasiedlić środowiska gorące i z częstymi, długotrwałymi niedoborami wody, co czyni je grupą wyjątkową. Opisane zostały również zagadnienia ogólne wprowadzające i przybliżające do głównego tematu pracy.W pracy wykorzystano książki tematyczne, artykuły specjalistyczne oraz publikacje internetowe.