Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Problem alergii i nietolerancji na laktozę w grupie studentów krakowskich uczelni.

Tytuł:
Problem alergii i nietolerancji na laktozę w grupie studentów krakowskich uczelni.
The problem of allergies and intolerance to lactose, a group of students of Cracow University.
Autorzy:
Tokarczyk, Tadeusz
Słowa kluczowe:
allergy, lactose, intolerance, allergic reaction, food
alergia, nietolerancja, laktoza, pokarm, reakcja alergiczna
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction. The problem of allergy and intolerance to lactose begins to increasingly apply to societies all over the world. An instance of allergy or intolerance on various products, most often are caused by an increasingly modified food and increasing weakness in the immunity of the body. A certain percentage of this society, are people allergic to lactose intolerance or milk sugar contained in milk or products made with milk. The group, which has been chosen for the research is characterized by an increased demand for dairy products. There are situations that young people often do not know the cause of ailments, which are with them. Symptoms of allergy or intolerance to lactose are often misinterpreted or underestimated what causes that life becomes burdensome. The purpose of the work. Presentation and specify the state of the art students of the University in Cracow on allergy and intolerance to lactoseMaterial and methods. The study included a group of 100 students from various universities in Cracow at the age of 22 to 30 years (including 57 women and 43 men). Respondents had to fill in a questionnaire survey, which included questions about knowledge about allergies and intolerance to lactose.The results. Among the 100 people 35 of them had his allergic or intolerant to lactose. In the group there were 15 men and 20 women. 56% of respondents identified a number of your state of knowledge about allergies or intolerance to lactose as a moderate. 87% declared that the University does not provide them with knowledge about the allergy and intolerance to lactose and that this knowledge derived from the Internet (75%). Students pointed out lesions (43%), and dyspnea (56%) as the reason for a visit to the allergist. Correct determination of the milk sugar reported 77% of respondents and that the most vulnerable are children allergy group (86%).Conclusions. Studies show that students have a good knowledge about allergies and intolerance to lactose. Improved they could indicate the products safe for allergy sufferers and those that should be avoided. They could indicate the group most vulnerable to allergies and indicate the chances of inheritance of allergies. They found that life with allergies is a nuisance, which means that they can understand the problems with which they must live for people suffering from allergies.

Wprowadzenie. Problem alergii i nietolerancji na laktozę zaczyna w coraz większym stopniu dotyczyć społeczeństw całego świata. Wystąpienie alergii lub nietolerancji na różne produkty, najczęściej wywołane jest przez coraz to bardziej zmodyfikowaną żywność oraz zwiększające się osłabienie odporności organizmu. Pewien procent tego społeczeństwa stanowią osoby uczulone na laktozę lub nietolerujące cukier mleczny zawarty w mleku lub produktach wykonanych z mleka. Grupa, która została wybrana do badań charakteryzuje się zwiększonym zapotrzebowaniem na nabiał. Istnieją sytuacje, że młodzi ludzie często nie wiedzą o przyczynie dolegliwości, które u nich występują. Objawy świadczące o alergii lub nietolerancji na laktozę są często mylnie interpretowane lub bagatelizowane co powoduje, że życie staje się uciążliwe. Cel pracy. Przedstawienie i określenie stanu wiedzy studentów krakowskich uczelni na temat alergii i nietolerancji na laktozę.Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 100 studentów z różnych krakowskich uczelni w wieku od 22 do 30 lat (w tym 57 kobiet i 43 mężczyzn). Respondenci mieli do wypełnienia kwestionariusz ankiety, który zawierał pytania dotyczące wiedzy na temat alergii i nietolerancji na laktozę.Wyniki. Spośród 100 osób 35 z nich miało zdiagnozowaną alergię lub nietolerancją na laktozę. W grupie znajdowało się 15 mężczyzn oraz 20 kobiet. 56% ankietowanych określiło swój stan wiedzy na temat alergii lub nietolerancji na laktozę jako umiarkowany. 87% zadeklarowało, że uczelnia nie dostarcza im wiedzy na temat alergii i nietolerancji na laktozę oraz że tą wiedze czerpią z Internetu (75%). Studenci wskazywali na zmiany skórne (43%) i duszność (56%) jako powód wizyty u alergologa. Prawidłowe określenie cukier mleczny podało 77% ankietowanych, oraz że najbardziej podatną grupą na alergię są dzieci (86%). Wnioski. Badania pokazują, że studenci wykazali się dobrym stanem wiedzy na temat alergii i nietolerancji na laktozę. Poprawnie potrafili wskazać produkty bezpieczne dla alergików oraz takie, których powinni unikać. Potrafili wskazać grupę najbardziej podatną na alergię oraz wskazać szanse dziedziczenia alergii. Stwierdzili, że życie z alergią jest uciążliwe co znaczy, że potrafią zrozumieć problemy z jakimi muszą żyć osoby cierpiące na alergię.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies