Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wybranych prekursorów związków polifenolowych na ich akumulację w kulturach in vitro Aronia melanocarpa i Aronia arbutifolia

Tytuł:
Wpływ wybranych prekursorów związków polifenolowych na ich akumulację w kulturach in vitro Aronia melanocarpa i Aronia arbutifolia
Influence of selected precursors of polyphenolic compounds on their accumulation in Aronia melanocarpa and Aronia arbutifolia in vitro cultures
Autorzy:
Walkowicz-Bożek, Aleksandra
Słowa kluczowe:
black aronia, black chokeberry, red aronia, red chokeberry, in vitro cultures, phenolic acids, HPLC analysis, precursors
Aronia czarnoowocowa, Aronia czerwona, kultury in vitro, kwasy fenolowe, analizy HPLC, prekursory
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W wytrząsanych kulturach pędowych dwóch gatunków rodzaju Aronia - A. melanocarpa (Aronia czarnoowocowa) i A. arbutifolia (Aronia czerwona) zbadano wpływ czterech różnych, egzogennie dodawanych do podłoży hodowlanych prekursorów biosyntezy kwasów fenolowych - fenyloalaniny, kwasu cynamonowego i kwasu benzoesowego oraz prekursora depsydów - kwasu kawowego, na produkcję tej grupy związków.Kultury wytrząsane obu gatunków prowadzono na podłożu wg Murashige-Skoog wzbogaconym w cytokininę - BAP (1 mg/L) i auksynę - NAA (1 mg/L). Do kultur eksperymentalnych dodawano oddzielnie każdego z prekursorów w stężeniach: 0,1; 0,5; 1; 5; oraz 10 mmol/L, w momencie zakładania kultury oraz po 10 dniach od założenia. Zawartość kwasów fenolowych oznaczano w metanolowych ekstraktach z biomasy zebranej po zakończeniu 20-dniowych cykli hodowlanych metodą DAD-HPLC.W ekstraktach z biomasy spośród oznaczanych 24 związków stwierdzono obecność siedmiu: kwasu neochlorogenowego, chlorogenowego, kryptochlorogenowego, kawowego, syryngowego, izochlorogenowego oraz rozmarynowego. Głównymi metabolitami w kulturach obu gatunków były depsydy: kwas chlorogenowy i kwas izochlorogenowy, w kulturach A. melanocarpa również kwas neochlorogenowy.Całkowita zawartość oznaczonych metabolitów wzrastała w kulturach A. melanocarpa od 1,08 - do 3,41 - krotnie, a w kulturach A. arbutifolia od 1,15 - do 5,67 - krotnie, zależnie od dodanego prekursora.Maksymalną całkowitą zawartość kwasów fenolowych w kulturach A. melanocarpa udowodniono po suplementacji podłoża 5 mmol/L kwasu cynamonowego oraz w kulturach A. arbutifolia po dodaniu 10 mmol/L kwasu kawowego w 10 dniu trwania hodowli (odpowiednio 0,99 i 1,1 g%).Wyniki badań udowodniły wyraźny wpływ testowanych prekursorów na produkcję kwasów fenolowych w kulturach in vitro obu gatunków rodzaju Aronia, szczególnie kwasu kawowego i cynamonowego.

In agitated shoot cultures of two aronia species - Aronia melanocarpa (black chokeberry) and A. arbutifolia (red chokeberry) the influence of four different egzogenic precursors of phenolic acids biosynthesis - phenylalanine, cinnamic acid, benzoic acid and depside precursor - caffeic acid, supplemented into the culture media was investigated.Agitated cultures of two aronias were maintained on Murashige-Skoog medium containing plant growth regulators: cytokinin - BAP (1 mg/L) and auxin - NAA (1 mg/L). Into the experimental cultures separately each precursor in different concentration (0,1; 0,5; 1; 5; and 10 mmol/L) at the moment of establishment of the cultures and after 10 days of cultured, was added. The content of phenolic acids was determined in metanolic extracts from the biomasses collected after 20-days growth cycles using DAD-HPLC method.In the biomass extracts among 24 compounds the presence of seven was confirmed: neochlorogenic, chlorogenic, cryptochlorogenic, caffeic, syringic, isochlorogenic and rosmarinic acids. The main compounds in in vitro cultures of both aronias were depsides: chlorogenic and isochlorogenic acids, and in black aronia additionally neochlorogenic acid.Total contents of estimated metabolites grown in biomasses of black aronia cultures from 1,08- to 3,41- times, and in red chokeberry from 1,15- to 5,67- times depending on the applied precursor.Maximal total amounts of phenolic acids (about 0,99 and 1,1 g%, respectively) was confirmed in black aronia after supplementation of the medium with 5 mmol/L of cinnamic acid and in red chokeberry after addition of 10 mmol/L caffeic acid, on 10th day of culture period.The results of experiments documented the great influence of tested precursors on production of phenolic acids in in vitro cultures of two species of genus Aronia, especially caffeic and cinnamic acids.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies