Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of the pH and the temperature on a durability of a selected under eye cream

Tytuł:
The influence of the pH and the temperature on a durability of a selected under eye cream
Wpływ Ph i temperatury na trwałość wybranego kremu pod oczy
Autorzy:
Buczek, Aneta
Słowa kluczowe:
spectrophotometry UV/VIS, under eye creams, durability of cosmetics
spektrofotmetria UV/VIS, kremy pod oczy, trwałość kosmetyków
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było badanie wpływu pH środowiska i temperatury natrwałość wybranego kremu pod oczy, przeznaczonego do skóry z oznakami starzenia.Do badań wykorzystano metodę spektrofotometryczną UV/VIS. Sporządzonoetanolowy, wodny, buforowy, kwasowy i zasadowy roztwór badanego kremu isprawdzano, czy roztwory te stosują się do prawa Lamberta-Beera. Następnie,wykorzystując spektrofotometr UV/VIS, dokonano pomiarów właściwych w czasie [h]oraz temperaturze [T=50°C]. Odczytano i zinterpretowano wyniki. Badaniapotwierdziły możliwość wykorzystania metody spektrofotometrycznej w celu badaniatrwałości kosmetyków. Z kolei trwałość wybranego kremu jest w dużym stopniuzależna od wpływu czynników zewnętrznych, takich jak pH środowiska oraztemperatura.

The purpose of this study was to examine the influence of the pH of theenvironment and temperature on durability of a selected under eye cream, made forskin with symptoms of aging. Tests were performed using spectrophotometric UV/VISmethod. Ethanol, water, buffor, acidic and alkaline solutions of cream were preparedand checked if they fall within the Lambert-Beer law. This was followed bymeasurements taken in time and temperature using spectrophotometer. At the end,results were read and interpreted. This led to a conclusion, that spectrophotometricmethod can be used while examining the durability od cosmetics. It has been found thatdurability of a chosen cream vastly depends on the pH of the environment andtemperature.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies