Tytuł pozycji:
Sposób żywienia młodzieży o zróżnicowanym poziomie aktywności fizycznej, ze szczególnym uwzględnieniem spożycia węglowodanów
- Tytuł:
-
Sposób żywienia młodzieży o zróżnicowanym poziomie aktywności fizycznej, ze szczególnym uwzględnieniem spożycia węglowodanów
Nutrition for adolescents with various levels of physical activity, with particular emphasis carbohydrates intake
- Autorzy:
-
Białek, Martyna
- Słowa kluczowe:
-
żywienie, młodzież, aktywność fizyczna, węglowodany, pobór energii
nutrition, youth, physical activity, carbohydrates, energy intake
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A properly balanced diet and systematic physical activity are inseparable elements of life that contribute to the proper development and growth of the body. Currently, the problem of diet-related diseases does not only affect adults, but also adolescents and even children. At the same time, many young people attend trainings in various sports disciplines, wish to develop in this direction. All the more so in this case, the implementation of standards for all nutrients is particularly important so that they can meet the increased demand resulting from physical activity. The above premises have become an inspiration to undertake a study assessing the differences in the diet of adolescents with different levels of physical activity. The study involved 39 people (19 students with high and 20 students with low levels of physical activity) aged 15-16 from two Bielsko high schools. The quantitative evaluation of the diet was carried out using the 24-hour nutritional interview method, and the FFQ-6 food frequency questionnaire modified for the qualitative assessment was used. The study showed that the majority of the analyzed people (84% active group and 55% inactive group) do not meet the recommendations in terms of individual energy demand. A statistically significantly higher share of fats and a lower share of carbohydrates in the energy value of the analyzed day in the diet of inactive people was also shown, compared to the active group. In addition, the average supply of total carbohydrates, digestible carbohydrates in grams per kilogram of body weight, and fluids was significantly higher in the group of people with a high level of physical activity, compared to those in the group with a low level of physical activity. The results obtained indicate the validity of introducing nutritional education in schools.
Odpowiednio zbilansowana dieta i systematyczna aktywność ruchowa stanowią nieodłączne elementy życia, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu. Obecnie problem chorób dietozależnych nie dotyczy tylko osób dorosłych, ale także młodzieży, a nawet dzieci. Jednocześnie wiele młodych osób uczęszcza na treningi różnych dyscyplin sportowych, pragnąc się w tym kierunku rozwijać. Tym bardziej w takim przypadku szczególnie ważna jest realizacja norm na wszystkie składniki odżywcze, aby mogli sprostać zwiększonemu zapotrzebowaniu wynikającemu z aktywności fizycznej. Powyższe przesłanki stały się inspiracją do podjęcia badania, oceniającego różnice w sposobie żywienia młodzieży o różnym poziomie aktywności fizycznej. Badaniem objęto 39 osób (19 uczniów o wysokim i 20 uczniów o niskim poziomie aktywności fizycznej) w wieku 15-16 lat z dwóch bielskich szkół licealnych. Ilościową ocenę sposobu żywienia przeprowadzono metodą 24-godzinnego wywiadu żywieniowego, a do jakościowej oceny zastosowano zmodyfikowany dla potrzeb badania kwestionariusz częstotliwości spożycia żywności FFQ-6. W badaniu wykazano, iż większość analizowanych osób (84% grupa aktywna i 55% grupa nieaktywna) nie spełnia zaleceń w odniesieniu do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego. Wykazano również znamiennie statystycznie wyższy udział tłuszczów oraz niższy udział węglowodanów w wartości energetycznej analizowanego dnia w diecie osób nieaktywnych, w porównaniu do grupy aktywnej. Dodatkowo średnia podaż węglowodanów ogółem, węglowodanów przyswajalnych w gramach na kilogram masy ciała oraz płynów była istotnie wyższa w grupie osób o wysokim poziomie aktywności fizycznej, w porównaniu do osób z grupy o niskim poziomie aktywności fizycznej. Uzyskane wyniki wskazują, na zasadność wprowadzenia edukacji żywieniowej w szkołach.