Tytuł pozycji:
Rola prawidłowego żywienia w okresie ciąży w aspekcie profilaktyki próchnicy zębów u dziecka i matki : stanowisko grupy roboczej ds. profilaktyki stomatologicznej u kobiet w ciąży Polskiego Oddziału Sojuszu dla Przyszłości Wolnej od Próchnicy
Wstęp. Właściwe żywienie podczas ciąży ma wpływ na zdrowie i samopoczucie matki
oraz jest kluczowym czynnikiem odpowiedzialnym za wzrost i rozwój dziecka, który rozpoczyna
się w momencie zapłodnienia i trwa przez cały okres ciąży.
Cel pracy. Przedstawienie wiążących informacji na temat roli żywienia u kobiet w ciąży
w aspekcie profilaktyki próchnicy u dziecka.
Materiał i metody. Przeszukano medyczne bazy danych Pubmed, EMBASE, MEDLINE
z użyciem słów kluczowych: "diet", "dentition", "pregnancy", "oral health in pregnancy" oraz zalecenia towarzystw stomatologicznych i Światowej Organizacji Zdrowia.
Wyniki. Odżywianie kobiet w ciąży powinno być zbilansowane i bogate w białko, wapń,
fosfor, fluor oraz witaminy (A, C i D). Kobiety powinny unikać podjadania między posiłkami
oraz w nocy, ponieważ prowadzi to do ciągłego odkładania płytki nazębnej i spadku
pH w jamie ustnej. Zrównoważone żywienie wpływa na kształtowanie przyszłych nawyków
żywieniowych dziecka, ponieważ już w 4. miesiącu życia płodowego zaczynają rozwijać
się receptory smakowe płodu. Duże spożycie słodyczy w tym okresie przez matkę
może w przyszłości zwiększyć skłonność dziecka do spożywania słodkich pokarmów.
Wnioski. Należy zintensyfikować działania na rzecz profilaktyki stomatologicznej u kobiet
w ciąży poprzez wprowadzenie oraz propagowanie zasad prawidłowego żywienia
w gabinetach stomatologicznych, w programach nauczania dla higienistek stomatologicznych
oraz w programie edukacyjnym w szkołach rodzenia.