Tytuł pozycji:
Wiedza na temat profilaktyki chorób nowotworowych osób dorosłych z Małopolski
Wprowadzenie: Choroby nowotworowe zaliczane są do najczęstszych choróbcywilizacyjnych. Prognozy zapowiadają, iż do 2025 roku liczba zachorowań, jak i zgonówznacznie wzrośnie. Choroby te to wynik wielu czynników m.in.: zanieczyszczeniaśrodowiska, czynników genetycznych, palenia tytoniu, wirusów/bakterii, wieku, płci,żywienia, niskiej aktywności fizycznej, promieniowania UV, stresu, alkoholu czyprzyjmowanych leków.Cel pracy: Głównym celem pracy było porównanie wiedzy osób dorosłych w grupach płci natemat żywieniowych czynników profilaktyki nowotworów.Materiały i metodyka: Do badań zostały włączone osoby w przedziale wiekowym 20-60 latz województwa małopolskiego. Łącznie przebadano 115 osób. Badanie przeprowadzonodzięki autorskiemu kwestionariuszowi, w którym badano wiedzę osób na tematżywieniowych oraz poza żywieniowych czynników wpływających na rozwój nowotworówWyniki: W obu badanych grupach wyniki przedstawiały się podobnie. Nie stwierdzonoistotnie statystycznych różnic pomiędzy grupami płci w wiedzy na temat czynnikówżywieniowych mających związek z prewencją lub ryzykiem chorób nowotworowych.Również w odniesieniu do czynników poza żywieniowych to jest palenia papierosów czyaktywności fizycznej nie wykazano różnic w wiedzy między grupami badanych kobieti mężczyzn (p≤0,05). Wnioski: Nie ma istotnych różnic pomiędzy badanymi grupami kobiet i mężczyzn na tematwiedzy w profilaktyce żywieniowej i poza żywieniowej nowotworów.
Introduction: Cancer diseases are one of the most common diseases of civilization. By 2025the number of both cases and deaths will increase significantly. These diseases are the resultof many factors, including;environmental pollution, genetic factors, smoking, viruses/bacteria,age, gender, nutrition, low physical activity, UV radiation, stress, alcohol or medications.Aim of the work: The aim of the study was to compare the knowledge and awareness ofadults on the nutritional factors of cancer prevention in gender groups.Material and methods: People aged 20-60 from the Małopolskie voivodship were includedin the research. A total of 115 people were examined. The study was conducted withquestionnaire about nutritional and non-nutritional factors influencing the development ofcancer.Results: The results were similar in both groups. There were no statistically significantdifferences between the sex groups in the knowledge of the answers of nutritional factorssmoking and physical activity influencing the development of cancer.Conclusion: There are no significant differences between the studied groups of women andmen regarding the knowledge of nutritional and non-nutritional prophylaxis of cancer.