Tytuł pozycji:
Assessment of diet quality, nutrient intake, and dietary behaviours in obese children compared to healthy children
- Tytuł:
-
Assessment of diet quality, nutrient intake, and dietary behaviours in obese children compared to healthy children
- Autorzy:
-
Kozioł-Kozakowska, Agnieszka
Jagielski, Paweł
Kozłowska, Martyna
- Data publikacji:
-
2020
- Słowa kluczowe:
-
jakość diety
diet quality
zachowania żywieniowe
nutrition behaviours
otyłość
dzieci i młodzież
children and adolescents
obesity
- Język:
-
angielski
- ISBN, ISSN:
-
2081237X
- Prawa:
-
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/legalcode.pl
- Linki:
-
https://www.termedia.pl/Assessment-of-diet-quality-nutrient-intake-and-dietary-behaviours-in-obese-children-compared-to-healthy-children,138,39973,0,1.html  Link otwiera się w nowym oknie
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Introduction: Obesity has been recognised by the World Health Organisation as the most common chronic disease in the world. An increase in the prevalence of childhood obesity has been seen in Poland. Purpose: The aim of this study was to compare the dietary behaviours, quality of diet, and nutrient intake in a group of obese children
compared to children with normal body weight. Material and methods: A total of 105 children aged between seven and 15 years were surveyed. The test group consisted of
52 obese patients from a Dietary Clinic in the Children’s University Hospital in Cracow, without accompanying chronic diseases, and 53 normal weight patients. Children’s nutritional behaviours and diet were assessed with a questionnaire (FFQ) and a 24-hour recall. To assess diet quality the Healthy Eating Indicator (HDI) was used. Results: The diet of the studied obese children was rich in highly processed and high-fat products, and poor in vegetables, fruits, and wholegrain products. Obese children consumed on average 73.42 ±19.60 kcal per body weight whereas normal-weight children consumed 49.89 ±12.20 (p < 0.01) and obtained more energy from fat than from carbohydrates. A low intake of vitamins A and D, folic acid, calcium, iodine, and iron in both groups was observed. The HDI showed a low-quality diet in nearly 40% of obese children. Conclusions: Dietary treatment of obese children should concentrate not only on reduction of calories from food products but also on choices of high-nutrient-density products and on developing healthy eating habits.
Wprowadzenie: Otyłość została uznana przez Światową Organizację Zdrowia za najczęstszą przewlekłą chorobę na świecie. W Polsce obserwuje się wzrost rozpowszechnienia otyłości wśród dzieci. Cel pracy: Porównanie jakości diety, spożycia składników odżywczych oraz zachowań żywieniowych w grupie otyłych dzieci w porównaniu z dziećmi o prawidłowej masie ciała. Materiał i metody: Badaniami objęto 105 dzieci w wieku 7-15 lat. Grupę badaną stanowiło 52 otyłych pacjentów z Poradni Dietetycznej Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie bez towarzyszących chorób przewlekłych oraz 53 pacjentów z prawidłową masą ciała. Zachowania żywieniowe dzieci i ich dietę oceniono za pomocą kwestionariusza (FFQ) oraz 24-godzinnego wywiadu żywieniowego. Do oceny jakości diety wykorzystano wskaźnik Healthy Diet Indicator (HDI). Wyniki: Dieta badanych otyłych dzieci była bogata w wysoko przetworzone i wysokotłuszczowe produkty oraz uboga w warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Otyłe dzieci spożywały średnio 73,42 ±19,60 kcal/kg m.c. vs 49,89 ±12,20 kcal/kg m.c. (p < 0,01) dzieci o prawidłowej masie ciała oraz więcej energii z tłuszczów niż z węglowodanów. Zaobserwowano niskie spożycie witaminy A, D, kwasu foliowego, wapnia, jodu i żelaza w obu grupach. Za pomocą HDI wykazano niską jakość diety u prawie 40% otyłych dzieci. Wnioski: Leczenie dietetyczne otyłych dzieci powinno koncentrować się nie tylko na zmniejszeniu kalorii pochodzących z produktów
spożywczych, lecz także na wyborze produktów o dużej gęstości odżywczej oraz nauce zdrowych nawyków żywieniowych.