Tytuł pozycji:
Badanie zmian właściwości fizykochemicznych skrobi i jej frakcji zachodzących pod wpływem utleniania metodami bezodpadowymi
This work presents the effect of ultraviolet radiation on the structure and selected physicochemical properties of starch. The subject of the research were potato and corn starches and their fractions, amylose and amylopectin. It was found that starch is oxidized under the influence of UV radiation, so this process could become an environmentally friendly alternative method to the chemical oxidants used for this purpose. The research focused on the properties that characterize starch in terms of its practical applicability, i.e. the viscosity of its solutions, water-binding capacity and solubility. In order to verify the effectiveness of the starch oxidation process under the influence of radiation, the properties of irradiated starches and their fractions were compared to those oxidized by the conventional method with the use of NaClO. The obtained test results, supported by measurements made by means of electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy, showed that the depolymerization of starch chains also occurs under the influence of the applied modifications.
W pracy przedstawiono wpływ promieniowania ultrafioletowego na strukturę i wybrane właściwości fizykochemiczne skrobi. Obiektem badań była skrobia ziemniaczana i skrobia kukurydziana oraz ich frakcje, amyloza i amylopektyna. Ustalono, że pod wpływem promieniowania UV następuje utlenienie skrobi, więc proces ten mógłby stać się przyjazną dla środowiska alternatywną metodą dla stosowanych w tym celu chemicznych utleniaczy. W badaniach skupiono się na cechach, które charakteryzują skrobię pod względem możliwości jej zastosowania praktycznego, a więc lepkość jej roztworów, zdolność wiązania wody i rozpuszczalność. W celu sprawdzenia stopnia efektywności procesu utleniania zachodzącego pod wpływem promieniowania porównano właściwości naświetlanych skrobi i ich frakcji oraz utlenianych metodą konwencjonalną z użyciem NaClO. Otrzymane wyniki badań poparte pomiarami wykonanymi za pomocą spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) wykazały, że pod wpływem zastosowanych modyfikacji zachodzi również depolimeryzacja łańcuchów skrobiowych.