Tytuł pozycji:
Żywienie i styl życia biorcy przeszczepu nerki z cukrzycą typu 1
Wstęp: Cukrzycowa choroba nerek to powikłanie cukrzycy wywołane przez hiperglikemię, które prowadzi do zmian czynnościowych i strukturalnych nerek. Choroba ta stanowi główną przyczynę schyłkowej niewydolności nerek i wymaga leczenia nerkozastępczego. Przeszczepienie nerki uznawane jest za złoty standard terapii nerkozastępczej ze względu na poprawę jakości życia i wskaźników przeżycia chorych w porównaniu do innych metod leczenia nerkozastępczego. Istotny aspekt leczenia stanowi również odpowiednie postępowanie żywieniowe i umiarkowana aktywność fizyczna. Dobrze zbilansowana dieta ma na celu zapewnienie odpowiedniej podaży wszystkich składników odżywczych, dobrego samopoczucia oraz zapobieganie progresji choroby. Modyfikacja diety w przypadku cukrzycowej choroby nerek dotyczy głównie ilości podaży białka i niektórych składników mineralnych. Cel pracy: Analiza ilościowa i jakościowa jadłospisu pacjentki po przeszczepieniu nerki z towarzyszącą cukrzycą typu 1 oraz modyfikacja planu żywieniowego pacjentki i porównanie go do jej aktualnego sposobu żywienia.Materiał i metoda: Badanie zostało przeprowadzone u 50-letniej pacjentki z cukrzycową chorobą nerek po transplantacji narządu. Dane zebrano za pomocą własnego kwestionariusza wywiadu i 24- godzinnego wywiadu żywieniowego zbieranego przez okres 7 dni. Jadłospis pacjentki został wprowadzony do programu „Dietico” i następnie uległ modyfikacji i analizie.Wyniki: Pacjentka, z prawidłową masą ciała, nie przestrzegała wszystkich zasad dietetycznych. Sposób żywienia pacjentki można ocenić jako umiarkowany, a aktywność fizyczną jako poprawną. Wnioski: Leczenie żywieniowe i odpowiedni poziom aktywności fizycznej u pacjentów po transplantacji z cukrzycową chorobą nerek przynosi wiele korzyści zdrowotnych i pozwala zwolnić progresję powikłań cukrzycy.
Introduction: Diabetic kidney disease is a complication of diabetes caused by hyperglycemia that leads to functional and structural changes in the kidneys. This disease is a major cause of end-stage kidney disease and requires renal replacement therapy. Kidney transplantation is considered the gold standard of renal replacement therapy due to the improvement in quality of life and better survival rates of patients compared to other renal replacement therapies. Adequate nutritional management and moderate physical activity are also important aspects of treatment. Moreover, a well-balanced diet aims to ensure an adequate supply of all nutrients, and well-being and prevent disease progression. Dietary modification in diabetic kidney disease is mainly concerned with the amount of protein supply and certain minerals.Aim of the study: Quantitative and qualitative analysis of the nutritional plan of the kidney transplant recipient with type 1 diabetes and modification of the dietary plan and comparing to the current diet. Material and method: The study was conducted on a 50-year-old female patient with diabetic kidney disease who underwent kidney transplantation. The data were collected using a proprietary interview questionnaire and 24- hour nutritional interview over seven days. The patient’s dietary plan was introduced to the „Dietico” program and then modified and analyzed. Results: The described patient, with normal body weight, did not strictly follow all dietary recommendations. The patient’s nutrition can be assessed as moderate and her physical activity as correct.Conclusions: Nutritional treatment and adequate physical activity levels in post-transplant recipients with diabetic kidney disease have many health benefits and can slow down the progression of diabetes complications.