Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Qualitative assessment of the consumption of products rich in caffeine and the knowledge about it among students of Cracovian universities.

Tytuł:
Qualitative assessment of the consumption of products rich in caffeine and the knowledge about it among students of Cracovian universities.
Jakościowa ocena spożycia produktów bogatych w kofeinę oraz wiedzy na jej temat wśród studentów krakowskich uczelni
Autorzy:
Czeluśniak, Patryk
Słowa kluczowe:
kofeina, spożycie, wiedza, studenci
caffeine, consumption, knowledge, students
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Caffeine is the most commonly applied psychoactive substance. It occurs naturally in many plant-derived raw materials, such as coffee beans or tea leaves. It may also be manufactured synthetically. The common reason for its application is the willingness to eliminate fatigue or drowsiness. The purpose of the study was to assess both the consumption and the knowledge of caffeine among students of Cracovian universities. 217 students – 121 women (55,8%) and 96 men (44,2%) participated in the study. Both aspects (consumption and knowledge about caffeine) were assessed using self-prepared questionnaire, which was created with the use of the online form creator 'Google Forms' and shared via the social network 'Facebook' to the target group. The inclusion criterium was possession of the studentship of any of the Cracovian university. Data were collected from February to March 2022. Statistical analysis was performed using IBM SPSS Statistics 27 software. The study has proven that women were more familiar with the recommendations regarding caffeine consumption during pregnancy and breastfeeding than men. Students in the medical field of studies were aware of the caffeine content in some painkillers more often than students in other subjects. People who exercised regularly had greater knowledge about the impact of caffeine on physical performance compared to those who exercised irregularly. The self-assessment of the level of knowledge about caffeine was independent of the BMI value. People who performed physical activity with high frequency have been shown to apply dietary supplements containing caffeine more frequently than those who exercised less often. Students in the technical field of studies consumed energy drinks more often than students in the medical subjects. The correlation between the sex / BMI value and the consumption of caffeine-containing beverages has not been demonstrated.

Kofeina jest najpowszechniej stosowaną substancją psychoaktywną. Występuje naturalnie w wielu surowcach pochodzenia roślinnego, takich jak ziarna kawy czy liście herbaty. Może być również wytwarzana w sposób syntetyczny. Częstym powodem jej stosowania jest chęć pozbycia się zmęczenia czy senności. Celem badania była ocena zarówno spożycia kofeiny jak i wiedzy na jej temat wśród studentów krakowskich uczelni. W badaniu wzięło udział 217 studentów, w tym 121 kobiet (55,8%) oraz 96 mężczyzn (44,2%). Oba aspekty (spożycie i wiedza o kofeinie) były oceniane za pomocą autorskiego kwestionariusza utworzonego za pomocą kreatora formularzy online „Formularze Google”, który został udostępniony za pomocą portalu społecznościowego „Facebook” do grupy docelowej. Kryterium włączenia było posiadanie statusu studenta dowolnej krakowskiej uczelni. Dane były zbierane w okresie luty – marzec 2022 r. Analiza statystyczna została wykonana przy użyciu oprogramowania IBM SPSS Statistics 27. Badanie wykazało, że kobiety były częściej zaznajomione z rekomendacjami dot. spożycia kofeiny w okresie ciąży i podczas karmienia piersią w porównaniu do mężczyzn. Studenci kierunków medycznych częściej byli świadomi zawartości kofeiny w niektórych lekach przeciwbólowych w porównaniu do studentów pozostałych kierunków. Osoby uprawiające regularną aktywność fizyczną posiadały większą wiedzę na temat wpływu kofeiny na wydolność fizyczną w porównaniu do osób ćwiczących nieregularnie. Samoocena poziomu wiedzy o kofeinie wśród studentów nie zależała od wartości ich BMI. Wykazano, że osoby uprawiające aktywność fizyczną z wysoką częstotliwością częściej stosowały suplementy diety zawierające kofeinę w porównaniu do osób ćwiczących rzadziej. Studenci kierunków technicznych częściej spożywali napoje energetyzujące w porównaniu do studentów kierunków medycznych. Nie wykazano zależności pomiędzy płcią oraz wartością BMI a spożyciem produktów zawierających kofeinę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies