Tytuł pozycji:
Źródła sodu w diecie pacjentów z nadciśnieniem tętniczym
Wstęp: Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią najistotniejszą przyczynę przedwczesnych zgonów na świecie. Do głównych czynników ryzyka CVD należy nadciśnienie tętnicze. Terapia nadciśnienia tętniczego opiera się przede wszystkim na farmakoterapii, jednak istotny element w leczeniu nadciśnienia tętniczego stanowi postępowanie niefarmakologiczne, składające się z ograniczenia spożycia sodu, alkoholu, unikania palenia papierosów, normalizacji masy ciała, wprowadzeniu odpowiedniej diety oraz regularnej aktywności fizycznej. Dietą zalecaną w nadciśnieniu tętniczym jest dieta DASH.Cel: Praca miała na celu ocenę spożycia sodu wraz z dietą przez pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Celem drugorzędnym badania była ocena częstości spożycia produktów żywieniowych zawierających sód przez pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.Metody i materiały: Do badania zrekrutowano 60 stałych pacjentów Poradni nadciśnienia tętniczego I Kliniki Kardiologii i Elektrokardiologii Interwencyjnej oraz Nadciśnienia Tętniczego UJCM. Do badania byli włączani pacjenci z niepowikłanym nadciśnieniem tętniczym, w wieku od 40 do 80 lat. Analiza diety pacjenta przeprowadzona została za pomocą programu ALIANT w wersji demo. Baza danych została utworzona w programie Microsoft Excel z pakietu Office 365, a analizy statystyczne wykonane za pomocą programu SPSS w wersji 28.Wyniki: Wśród ankietowanych średnie spożycie soli w całej grupie bez podziału na płeć wynosiło 4739,45 mg/dobę, dla kobiet wynosiło 4294,3 mg/dobę, natomiast dla mężczyzn 5455,5 mg/dobę. Wśród produktów zawierających sód pacjenci najczęściej sięgali po pizzę, raz w miesiącu lub częściej spożywało ją aż 76,67% badanych. Najczęściej używaną przyprawą była sól, stosowało ją aż 95% ankietowanych.Wnioski: Pacjenci Poradni nadciśnienia tętniczego I Kliniki Kardiologii i Elektrokardiologii Interwencyjnej oraz Nadciśnienia Tętniczego UJCM nie uzyskują poziomu ograniczenia sodu w diecie do wartości zalecanych w wytycznych naukowych. Normy spożycia sodu wraz z dietą są przekroczone.
Introduction: Cardiovascular diseases are the most significant cause of premature deaths worldwide. Among the major risk factors for CVD is hypertension. Therapy of hypertension is primarily based on pharmacotherapy; however, non-pharmacological treatment is an element in the management of hypertension. Consisting of limiting the intake of sodium, alcohol, smoking, normalization of body weight, introduction of an appropriate diet and regular physical activity. The diet recommended for hypertension is the DASH diet.Aim: This study was designed to evaluate the dietary sodium intake of hypertensive patients. The secondary objective of the study was to assess the frequency of consumption of dietary sodium-containing products by hypertensive patients.Materials and methods: 60 regular patients of the Hypertension Outpatient Clinic of the 1st Department of Cardiology and Interventional Electrocardiology and Hypertension of UJCM were recruited for the study. Patients with uncomplicated hypertension, aged between 40 and 80 years, were included in the study. The analysis of patient's diet was done using ALIANT software in demo version. The database was created using Microsoft Excel from Office 365, and statistical analyses were performed using SPSS version 28.Results: Among the respondents, the mean salt intake without sex division was 4739.45 mg/day, for women it was 4294.3 mg/day, while for men it was 5455.5 mg/day. Among the products containing sodium, the patients most often used pizza, once a month or more often consumed by as many as 76.67% of the respondents. Salt was the most frequently used spice, used by 95% of the respondents.Conclusions: Patients of the Hypertension Outpatient Clinic of the 1st Department of Cardiology and Interventional Electrocardiology and Hypertension at UJCM do not follow the norms recommended in scientific guidelines. The norms of sodium intake with diet were exceeded.