Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysion of the nutritional status of patients with inflammatory bowel disease.

Tytuł:
Analysion of the nutritional status of patients with inflammatory bowel disease.
Analiza stanu odżywienia pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit
Autorzy:
Gazda, Karolina
Słowa kluczowe:
inflammatory bowel disease, nutritional status, malnutrition
nieswoiste zapalenia jelit, stan odżywienia, niedożywienie
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background: Inflammatory bowel diseases (Crohn's disease and ulcerative colitis) are chronic diseases characterized by inflammation in the intestinal mucosa. Predisposing factors for their occurrence are genetic burden, lifestyle and medications used. The diagnosis of these diseases is most often made on the basis of the patient's history and the results of imaging and endoscopic studies. The main goal of ongoing treatment is to quiet the symptoms of disease exacerbations and maintain a state of remission for as long as possible, and therapies used include anti-inflammatory drugs, corticosteroids and monoclonal antibodies. Patients with IBD tend to develop malnutrition due to impaired absorption of nutrients through the gastrointestinal tract.Objective: The purpose of this study was to assess the nutritional status of patients with inflammatory bowel disease.Material and methods: Fifty patients of the Clinical Department of Gastroenterology and Hepatology were studied. The research method used in the study was a diagnostic survey, a questionnaire technique was used. The research tools used were the author's survey questionnaire and standardized tools, the Subjective Global Assessment (SGA) and the Courtauld Emotional Control Scale (CECS).Results: The nutritional status of patients with IBD varied, the nutritional status of 24 subjects (48%) was assessed as normal according to the SGA scale, 22 subjects (44%) were suspected of malnutrition or diagnosed with moderate malnutrition, and 4 subjects (8%) were cachexia. The development of malnutrition depended on education, presented disease symptoms, stage of disease, diet and supplementation with industrial preparations.Conclusions: Better nutritional status was observed among patients with higher education, no need for hospitalization in the last six months, and among those not following a low-fat diet. Subjects presenting with lack of appetite, diarrhea and weight loss were less well nourished, as were patients with a greater number of presenting medical symptoms. Oral supplementation with industrial preparations influenced better nutritional status among patients.

Wstęp: Nieswoiste zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego – Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego) są chorobami przewlekłymi, które charakteryzują się występowaniem stanu zapalnego błony śluzowej jelit. Czynnikami predysponującymi do ich wystąpienia są obciążenia genetyczne, styl życia i stosowane leki. Diagnozę tych chorób najczęściej stawia się w oparciu o przeprowadzony wywiad z pacjentem oraz wyniki badań obrazowych i endoskopowych. Głównym celem leczenia jest wyciszanie objawów zaostrzeń choroby i utrzymywanie stanu remisji, a stosowane terapie obejmują leki przeciwzapalne, kortykosteroidy i przeciwciała monoklonalne. Pacjenci z NZJ mają tendencję do rozwijania niedożywienia w związku z upośledzeniem wchłaniania substancji odżywczych przez przewód pokarmowy.Cel pracy: Celem pracy była ocena stanu odżywienia chorych z nieswoistymi zapaleniami jelit.Materiał i metody: Przebadano 50 pacjentów Oddziału Klinicznego Gastroenterologii i Hepatologii. Wykorzystano w pracy metodę sondażu diagnostycznego oraz technikę ankiety. Wykorzystanymi narzędziami badawczymi był autorski kwestionariusz ankiety oraz narzędzia standaryzowane, Subiektywna Globalna Ocena Stanu Odżywienia (SGA) oraz Skala Kontroli Emocji (CECS).Wyniki: Stan odżywienia pacjentów z NZJ był zróżnicowany, stan odżywienia 24 osób badanych (48%) oceniono jako prawidłowy, u 22 osób (44%) podejrzewano niedożywienie lub zdiagnozowano niedożywienie umiarkowanego stopnia, a 4 osoby (8%) były wyniszczone. Rozwijanie niedożywienia zależało od wykształcenia, objawów chorobowych, stadium choroby, stosowanej diety i suplementacji preparatami przemysłowymi.Wnioski: Lepszy stan odżywienia obserwowano wśród pacjentów z wyższym wykształceniem, brakiem konieczności hospitalizacji w ostatnim półroczu oraz wśród niestosujących diety ubogotłuszczowej. Osoby badane prezentujące brak apetytu, biegunkę i utratę masy ciała były gorzej odżywione, podobnie jak pacjenci o większej liczbie występujących objawów chorobowych. Doustna suplementacja preparatami przemysłowymi wpływała na lepszy stan odżywienia wśród pacjentów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies