Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dieta chłopów galicyjskich na przełomie XIX i XX wieku

Tytuł:
Dieta chłopów galicyjskich na przełomie XIX i XX wieku
Diet of Galician peasants in the second half of the 19th century and at the beginning of the 20th century
Autorzy:
Franaszek, Piotr
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
Galicja
produkty zbożowe
mięso i nabiał
beverages
przyprawy
condiments
warzywa
chłopi
cereal products
Galicia
tłuszcze
napoje
diet
vegetables and fruits
meat and dairy
dieta
fats
owoce
Język:
polski
ISBN, ISSN:
00803634
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych 3.0
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/legalcode
Linki:
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/37981  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
Od początku XIX w. chłopi galicyjscy, niezależnie od stopnia zamożności, najczęściej spożywali ziemniaki. Konsumowano także produkty zbożowe, a przede wszystkim chleb. Białka dostarczały rośliny strączkowe, a witamin - kapusta. Stosunkowo mało spożywano mięsa, nabiału i jaj. Podstawowym napojem chłopów galicyjskich była woda, a spośród napojów alkoholowych najwięcej spożywano wódki, co w dużej mierze było skutkiem długo obowiązującego przymusu propinacyjnego. Na przełomie XIX i XX w. większość ludności chłopskiej w Galicji żyła w stanie permanentnego niedożywienia. Ilość i jakość konsumowanych pokarmów zaspokajała niewiele ponad 50% zapotrzebowania energetycznego pracującego mężczyzny.

From the beginning of the 19th century, Galician peasants, regardless of their wealth, most frequently ate potatoes. Their diet also incorporated cereal products, primarily bread. Legumes were the main source of protein, while cabbage - of vitamins. Galician peasants ate relatively little meat, dairy, and eggs. They most often drank water, while the most popular alcoholic beverage was vodka, which to a great extent resulted from the longlasting law of obligatory propination. Most of the peasant population living in Galicia at the turn of the 20th century suffered from chronic malnutrition. The amount and quality of the food consumed met only slightly over 50% of the energy requirement of a working man.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies