Tytuł pozycji:
Dieta chłopów galicyjskich na przełomie XIX i XX wieku
Od początku XIX w. chłopi galicyjscy, niezależnie od stopnia zamożności, najczęściej spożywali ziemniaki. Konsumowano także produkty zbożowe, a przede wszystkim chleb. Białka dostarczały rośliny strączkowe, a witamin - kapusta. Stosunkowo mało spożywano mięsa, nabiału i jaj. Podstawowym napojem chłopów galicyjskich była woda, a spośród napojów alkoholowych najwięcej spożywano wódki, co w dużej mierze było skutkiem długo obowiązującego przymusu propinacyjnego. Na przełomie XIX i XX w. większość ludności chłopskiej w Galicji żyła w stanie permanentnego niedożywienia. Ilość i jakość konsumowanych pokarmów zaspokajała niewiele ponad 50% zapotrzebowania energetycznego pracującego mężczyzny.
From the beginning of the 19th century, Galician peasants, regardless of their wealth, most frequently ate potatoes. Their diet also incorporated cereal products, primarily bread. Legumes were the main source of protein, while cabbage - of vitamins. Galician peasants ate relatively little meat, dairy, and eggs. They most often drank water, while the most popular alcoholic beverage was vodka, which to a great extent resulted from the longlasting law of obligatory propination. Most of the peasant population living in Galicia at the turn of the 20th century suffered from chronic malnutrition. The amount and quality of the food consumed met only slightly over 50% of the energy requirement of a working man.