Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jama Michalika

Tytuł:
Jama Michalika
Autorzy:
Grochowska, Anna
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
Kraków
Jama Michalika
Język:
polski
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/pl/legalcode
Linki:
http://nowadekada.pl/wp-content/uploads/2015/12/Nowa-Dekada-Krakowska-2014-nr-6.pdf#page=50&view=Fit  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Znajdująca się po dziś dzień w Kamienicy Bełzowskiej przy ulicy Floriańskiej 45 Jama Michalika1 jest drugą, obok Paonu, najsłynniejszą artystyczną kawiarnią Młodej Polski. Założył ją w 1895 roku Jan Apolinary Michalik, cukiernik przybyły po praktyce ze Lwowa. Lokal nazywał się wówczas "Cukiernia Lwowska". Spotykali się tu pisarze, malarze i aktorzy. Miejsce zostało przechrzczone na "Jamę", ponieważ nie posiadało okien. Według relacji Antoniego Waśkowskiego na początku był to lokal odwiedzany głównie przez artystów związanych z krakowską Szkołą Sztuk Pięknych (od 1900 roku - Akademią Sztuk Pięknych). Z czasem zaczęli pojawiać się literaci i artyści teatru. Szybko okazało się, że ciastka, mimo swych wysublimowanych nazw (np. Goplana, Marzenie), nie zrobiły furory, więc cukiernia przerodziła się w kawiarnię. Wtedy Michalik zatrudnił kelnerów (w cukierni pracowali tylko chłopcy). Jednak prawdziwą reklamą lokalu stali się artyści.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies