Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Structural and biochemical characterization of the 3′-5′ tRNA splicing ligases

Tytuł:
Structural and biochemical characterization of the 3′-5′ tRNA splicing ligases
Autorzy:
Jaciuk, Marcin
Glatt, Sebastian
Nowak, Jakub
Sroka, Małgorzata
Śmietański, Mirosław
Koziej, Łukasz
Zajko, Weronika
Gołębiowski, Filip
Czarnocki-Cieciura, Mariusz
Warmiński, Marcin
Nowotny, Marcin
Jemielity, Jacek
Wycisk, Krzysztof
Chamera, Sebastian
Chramiec-Głąbik, Andrzej
Data publikacji:
2025
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
00219258
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.pl
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
In archaea and metazoa, tRNA exons are ligated by the RNA ligases RtcB and RTCB, respectively. The metazoan RTCB forms a stable complex with four additional subunits, DDX1, FAM98B, CGI99, and ASHWIN. The role and assembly of these four components remain elusive. Furthermore, we lack structural information of how RNA substrates are recognized by 3′-5′ tRNA ligases. Here, we use thiol-based chemical crosslinking to confirm the involvement of specific residues of RtcB in RNA binding, and we present a cryo-EM structure of the purified five-subunit Danio rerio tRNA ligase complex. The structure implies that the DDX1 helicase module is mobile and can modulate the activity of RTCB. Taken together, the presented results enhance our mechanistic understanding of RNA binding by 3′-5′ tRNA splicing ligases and architecture of the metazoan tRNA ligase complex.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies