Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

JULIUS PLANER: THE DISCOVERER OF LIQUID CRYSTALS (RENEWAL OF THE PRIORITY) (Yuliush Planer: pershovidkryvach ridkykh crystaliv (vidnovlennya priorytetu))

Tytuł:
JULIUS PLANER: THE DISCOVERER OF LIQUID CRYSTALS (RENEWAL OF THE PRIORITY) (Yuliush Planer: pershovidkryvach ridkykh crystaliv (vidnovlennya priorytetu))
Autorzy:
Kozhushko Bohdan V.
Shenderovsky Vasyl A.
Tematy:
LIQUID CRYSTALS
LVIV UNIVERSITY
SUBSTANCE
HISTORY OF SCIENCE
Język:
ukraiński
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The life path, research and teaching effort of Julius Planer has been by far overlooked by researchers in Ukraine. Therefore, the article represents an attempt to fill this 'blank spot', and to change the conventional view on the pioneering status of botanist Friedrich Reinitzer and crystal physicist Otto Lehmann in the discovery of liquid crystals. Also, the light is shed on important details in the biography of Julius Planer, with emphasis on his coming to Lviv (Lemberg) and work as a professor of Lviv University. It's shown that the historical truth is that Julius Planer, a professor of the Lviv University, as early as in 1861, long before Reinitzer and Lehmann, observed and gave scientific description of an optical phenomenon that later became an explicit classical feature of the liquid crystal condition of a substance. Detailed information is provided of what exactly was observed and described by Planer in his scientific paper 'Notiz uber das Cholesterin'.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies