Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Białka stresu roślinnego źródłem alergenów występujących w owocach i warzywach

Tytuł:
Białka stresu roślinnego źródłem alergenów występujących w owocach i warzywach
Pathogenesis related proteins as the sources of fruits and vegetables allergens
Autorzy:
Trzcinska M.
Tematy:
rosliny
owoce
warzywa
bialka roslinne
bialka stresowe
alergeny pokarmowe
alergie
plant
fruit
vegetable
plant protein
stress protein
feed allergen
allergy
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Alergie pokarmowe występują u 4–6% konsumentów. Ich przyczyną są przede wszystkim występujące w produktach żywnościowych uczulające białka, wśród których ważną grupę stanowią tak zwane białka stresu roślinnego (białka PR). Są to powszechnie występujące w roślinach białka, biorące udział w reakcjach obronnych, indukowanych w roślinach po inwazji pasożytów lub przez stres abiotyczny. W pracy opisano występujące w owocach i warzywach alergeny należące do białek stresu roślinnego. Przedstawiono krótką charakterystykę tych rodzin białek PR, do których należą białka rozpoznane jako alergeny pokarmowe. Zwrócono uwagę na zjawisko alergii krzyżowej wywoływanej przez homologiczne alergeny pokarmowe i alergeny obecne w pyłkach roślinnych.

Food allergies affects from 4 to 6% of consumers. The most common allergycausing factors in food are allergic proteins, among which an important group are the socalled pathogenesis-related proteins (PR proteins). These proteins are commonly found in plants and they are involved in defensive responses induced in plants by the parasites attack or abiotic stress. This paper describes allergens occurring in fruits and vegetables, belonging to pathogenesis-related proteins. Brief description of these PR proteins, which include proteins identified as food allergens. Also the phenomenon of allergen cross-reactivity between homologous food allergens and allergens present in pollen has been presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies