Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

SEM studies on sporangia and pollen morphology of Gingko biloba cultivars

Tytuł:
SEM studies on sporangia and pollen morphology of Gingko biloba cultivars
Autorzy:
Klimko M.
Bykowska J.
Korszun S.
Tematy:
SEM analysis
sporangia
pollen morphology
pollen grain
Ginkgo biloba
male
cone
plant cultivar
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The present study was conducted to illustrate the micromorphology of mature sporangia and pollen grains of four Ginkgo biloba cultivars: ‘Horizontalis’, ‘Lasiocarpa’, ‘Pragensis’ and ‘Tubifolia’ and is a continuation of earlier investigations on this subject. The sporophylls bear typically two pendulous sporangia, whereas three were found in one cultivar. The sporangia varied in shape from oval, elliptical elongate to boat-shaped and dehisced along a longitudinal slit. The sporangial walls are multilayered. The sculpture of the sporangium is rugose covered with wax crystals (tubules) and the endothecium shows clearly visible fibrous thickening on the wall. The pollen grains are monosulcate, the non-apertural surface is irregularly ridged (striate) or rugulate, with perforations and the germinal aperture (furrow) is covered with verrucae. The current study did not differentiate significantly four cultivars based on sporangia and pollen morphology. The micromorphological traits may be useful for identification and classification of fragments of fossil sporangia and pollen grains.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies