Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wytwarzanie womitoksyny i zearalenonu przez wyosobnione ze zbóż krajowych grzyby rodzaju Fusarium

Tytuł:
Wytwarzanie womitoksyny i zearalenonu przez wyosobnione ze zbóż krajowych grzyby rodzaju Fusarium
The ability of Fusaria isolated from domestic cereals to produce vomitoxin and zearalenone
Autorzy:
Chelkowski J.
Visconti A.
Golinski P.
Kwasna H.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Исследовали 149 штаммов грибов из рода Fusarium (16 видов), изолированных из зерновых в 1930—1983 гг., относительно способности к oбразованию вомитоксина (деоксиниваленола) и зеараленона. Отметили, что 43 штамма F. culmorum и 3 F. graminearum показывали способность к образованию митотоксинов: деоксиниваленола (вомитоксина) с производительностью до 80 мг/кг, 3 ацетилдеоксиниваленола до 208 мг/кг и зеараленона до 750 мг/кг автоклавированного пшеничного зерна. Заражение зерна зерновых эитими 2 видами грибов будет связано с появлением вомитоксина в зерне.

During 1980—83 149 strains of Fusaria (16 species) were isolated and then examined for the ability to produce vomitoxin (deoxynivalenol) and zearalenone. It was found that 43 strains of F. culmorum and 3 strains of F. graminearum produced deoxynivalenol with yield up to 80 mg/kg and 3 acetyl-daoxynivalenol with yield up to 208 mg/kg, and zearalenone in yield up to 750 mg/kg of autoclaved wheat kernels. Infection of cereal grains by these two species of Fusaria will be connected with occurrence of vomitoxin in grains.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies