Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Cz.5. Spożycie składników odżywczych w owocach, warzywach i przetworach z owoców i warzyw

Tytuł:
Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Cz.5. Spożycie składników odżywczych w owocach, warzywach i przetworach z owoców i warzyw
Fruit, vegetables, juices - their energy and nutritional value compared to the requiremennt of energy and nutrients. Part V. Intake of nutrients from fruit, vegetables and processed products
Autorzy:
Plocharski W.
Markowski J.
Nosecka B.
Pytasz U.
Rutkowski K.
Stos K.
Tematy:
owoce
warzywa
soki owocowe
soki warzywne
zywienie czlowieka
kalorycznosc
wartosc odzywcza
zapotrzebowanie na energie
skladniki odzywcze
spozycie zywnosci
przetwory owocowe
przetwory warzywne
calodzienne racje pokarmowe
zawartosc blonnika pokarmowego
blonnik pokarmowy
skladniki mineralne
dieta
zawartosc skladnikow mineralnych
witaminy
zawartosc witamin
wzrost spozycia
szanse
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In many scientific publications beneficial role of consumption of fruit, vegetables and their products in the prevention of chronic diseases has been mentioned. Scientists agree that the increased consumption of these products is beneficial to health, even though the results can not always be explained on the basis of nutrients content. It is believed that fruits and vegetables and their products should be part of at least 3 meals a day in every balanced diet. The paper presents an analysis of the intake of selected nutrients from fruits, vegetables and their products consumed daily in Poland, per capita. Most favorable is the balance of the ascorbic acid (vitamin C), which comes in more or less equal quantities from fruits and vegetables. Juices are also a significant source of vitamin C. At current levels of consumption, the fruit is better than vegetable source of copper and manganese, and vegetables provide more potassium, folate, β-carotene and vitamin K. Other than fruits and vegetables sources of supply for minerals and vitamins are mentioned. From the point of view of public health, considering the high nutrient density and low energy density of fruits and vegetables it would be advantageous to double their consumption in Poland compared to the present level.

W wielu publikacjach naukowych wskazuje się na korzystną rolę spożycia owoców, warzyw i ich przetworów w prewencji przewlekłych chorób. Naukowcy są zgodni, że zwiększona konsumpcja tych produktów jest korzystna dla zdrowia, pomimo że efekty nie zawsze dają się wyjaśnić na podstawie zawartości składników odżywczych. Uważa się, że owoce i warzywa oraz ich przetwory powinny być składnikiem przynajmniej 3 posiłków dziennie każdej zrównoważonej diety. W pracy dokonano analizy spożycia wybranych składników odżywczych w Polsce, przypadających średnio na mieszkańca. Najkorzystniejszy jest bilans dla kwasu askorbinowego (witaminy C), który mniej więcej w równych ilościach jest spożywany w owocach, jak i warzywach. Również soki są znaczącym źródłem witaminy C. Przy obecnym poziomie spożycia, owoce są lepszym niż warzywa źródłem miedzi i manganu, a warzywa dostarczają więcej potasu, folianów, β-karotenu i witaminy K. Wskazano korzystne, inne niż owoce i warzywa, źródła zaopatrzenia w składniki mineralne i witaminy. Z punktu widzenia zdrowia publicznego, biorąc pod uwagę wysoką gęstość odżywczą przy niskiej gęstości energetycznej warzyw i owoców celowe byłoby nawet dwukrotne zwiększenie konsumpcji tej kategorii produktów w Polsce w stosunku do obecnego poziomu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies