Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Prognozowanie zagrożenia bankructwem przedsiębiorstw z branży handlu hurtowego żywnością

Tytuł:
Prognozowanie zagrożenia bankructwem przedsiębiorstw z branży handlu hurtowego żywnością
Predicting bankruptcy risk among the wholesale food sector companies
Autorzy:
Juszczyk S.
Balina R.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na podstawie przeprowadzonych badań wskazano kluczowe wskaźniki ekonomiczno-finansowych ze względu na prognozowanie zagrożenia bankructwem przedsiębiorstw z branży handlu hurtowego żywnością, napojami i wyrobami tytoniowymi. Ponadto, skonstruowano branżowy model predykcji zagrożenia bankructwem dla przedsiębiorstw z badanej branży. Badania wykazały, że kluczowymi zmiennymi dla oceny zagrożenia bankructwem przedsiębiorstw z tej branży okazały się: iloraz kapitału własnego i przychodów ze sprzedaży, różnica średniej wartości wskaźnika płynności szybkiej dla danej branży i jego wysokości w badanym przedsiębiorstwie oraz tempo zmian zobowiązań krótkoterminowych z ostatniego roku względem roku wcześniejszego.

The article identifies the financial indicators forecasting the bankruptcy threat of companies from the wholesale food, beverage and tobacco sector. Also, a model for bankruptcy risk prediction of the wholesale food, beverage, and tobacco companies is specified.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies