Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ślad wodny w produkcji zwierząt rzeźnych

Tytuł:
Ślad wodny w produkcji zwierząt rzeźnych
The water footprint in production of animals for slaughter
Autorzy:
Florek M.
Barlowska J.
Litwinczuk Z.
Tematy:
produkcja zwierzeca
zwierzeta gospodarskie
zwierzeta rzezne
zapotrzebowanie na wode
mieso
pasze
slad wodny
Opis fizyczny:
application/pdf
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wpływ człowieka na środowisko naturalne okazał się znacznie większy i szybszy, niż tego oczekiwano, a ludzkość wykorzystuje więcej zasobów i bogactw naturalnych niż Ziemia jest zdolna odtworzyć. Obecnie sektor produkcji zwierzęcej wykorzystuje na świecie ok. 75% wszystkich terenów rolniczych i jednocześnie korzysta z ok. 30% globalnych zasobów wody w rolnictwie. Oczekiwany wzrost zapotrzebowania na produkty pochodzenia zwierzęcego w przy-szłości będzie wpływać na środowisko jako efekt rosnących dochodów, wzrostu populacji i urba-nizacji. Dlatego też wiedza o zapotrzebowaniu na wodę dla zwierząt gospodarskich w różnych systemach produkcji jest zagadnieniem o strategicznym znaczeniu. Ślad wodny dla zwierząt rzeź-nych jest uzależniony przede wszystkim od typu zadawanej paszy, a także od efektywności pro-dukcyjnej zwierząt. Dodatkowo stosunek pasz objętościowych do koncentratów paszowych oraz ich rodzaj również istotnie wpływają na wielkośćśladu wodnego. Ze względu na wykorzystanie zasobów wody słodkiej produkty zwierzęce z systemów pastwiskowych są bardziej preferowane niż te uzyskane w systemach przemysłowych.

Human impact on the environment has grown much faster than what was expected. What is more people consume more natural resources than what Earth is capable of regenerating. At present, the global livestock sector uses about 75% of all agricultural land, and is responsible for about 30% of global agricultural water requirements. The expected rising demand for animal sourced foods in the future can potentially amplify environmental impacts as a result of rising incomes, growing population and urbanization. Therefore, the knowledge about water distribution for livestock production in different systems is of strategic importance. The water footprint values of meat animals are mainly determined by the type of diet and by productive efficiency of the animals. Additionally, the roughage-concentrate ratio and type of roughage significantly influence the footprint values. Having regard to the resources of fresh water, grazing systems for production of livestock for slaughter may be more preferable than industrial systems.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies