Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Skrobie modyfikowane - nowa odsłona

Tytuł:
Skrobie modyfikowane - nowa odsłona
Modified starches - the new edition
Autorzy:
Schube V.
Ratusz K.
Tematy:
skrobia
skrobia modyfikowana
skrobia oporna
przemysl spozywczy
zamienniki tluszczu
blonnik pokarmowy
zastosowanie
skladniki funkcjonalne
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Skrobia, ze względu na swą wielofunkcyjność i zdolność kształtowania tekstury, jest polisacharydem powszechnie używanym w przemyśle spożywczym. Dzięki możliwości jej modyfikacji pełni ona wiele funkcji nie tylko jako zagęstnik, ale również jako zamiennik wielu drogich składników. Stosowanie funkcjonalnych skrobi natywnych (Novation™) modyfikowanych fizycznie wg opatentowanej technologii pozwala na zachowanie „czystej etykiety" wyrobów. Skrobie specjalne, charakteryzującesię szczególnymi cechami (np. bogate w błonnik, imitujące tłuszcz) odgrywają także ważną rolę w tworzeniu nowoczesnych produktów spożywczych odpowiadających zaleceniom dietetycznym - produktów o obniżonej wartości energetycznej, zawartości tłuszczu i wzbogaconych w błonnik. Zastosowanie skrobi specjalnych w żywności bezglutenowej pozwala na osiągnięcie dobrej jakości wyrobów piekarskich i cukierniczych, w pełni akceptowanych przez konsumentów.

Starch is a polysaccharide, widely used in the food industry because of its versatility and possibility of creating texture. With the ability to modify, starch plays many functions not just as a thickener; in fact, it can also replace many expensive ingredients. The use of a functional native starch (Novation™) allows to keep the label of food products clean (no E-numbers). Besides, it can play an important role in the adaptation of food to current dietary requirements in terms of low-calorie, low-fat and high-fiber foods. The application of starch in gluten-free foods enables to achieve good quality bakery and confectionery products, fully accepted by consumers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies