Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania farmakologiczne nowej pochodnej guanidyny o spodziewanym działaniu hipoglikemicznym

Tytuł:
Badania farmakologiczne nowej pochodnej guanidyny o spodziewanym działaniu hipoglikemicznym
Pharmacological studies the new derivative of guanidine with hypoglycaemic activity
Autorzy:
Kedzia B.
Kaminski Z.
Iwaszkiewicz J.
Szpunar K.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono podstawowe badania farmakologiczne nowego związku o działaniu hipoglikemicznym - chlorowodorku N-(3,5,5-trimetylo-2-pirazolino-1-karbonimidoilo)-guanidyny. Badania wykazały, że związek ten charakteryzuje się łagodnym działaniem uspokajającym i spazmolitycznym oraz posiada działanie przeciwzakrzepowe. Nie miał on natomiast wpływu na ciśnienie tętnicze krwi i oddech, a także na wydzielanie żółci i wydalanie moczu. Na tej podstawie można wnioskować, że związek ten działa korzystniej od stosowanego obecnie preparatu Phenformin.

Essential pharmacological studies of the new compound with hypoglycaemic activity - N-(3,5,5-trimethyl-2-pyrazolme-1-carbonimidoyl) guanidine - have been done. The studies have showed that this compound is characterized by sedative, spasmolytic and antithrombotic activity. However, it has no influence on the blood pressure and respiration and also on the bile secretion and urine excretion. Taking it into consideration we ought to conclude, that this compound acts more favourable than Phenformin - actual used preparation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies