Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Physiological activity of Streptococcus diacetilactis and Lactobacillus casei strains in a continuous culture system

Tytuł:
Physiological activity of Streptococcus diacetilactis and Lactobacillus casei strains in a continuous culture system
Fizjologiczna aktywność Str. diacetilactis i Lact. casei w systemie hodowli ciągłej
Autorzy:
Oberman H.
Libudzisz Z.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of the dilution rate (D) on obtaining maximum production of biomass with high physiological activity expressed as acidifying, proteolytic and aroma producing ability was investigated in a continuous culture of streptococci and lactobacilli in lactose - peptone media.

W hodowli ciągłej paciorkowców i pałeczek fermentacji mlekowej w podłożach laktozowo-peptonowych badano wpływ szybkości rozcieńczania (D) w celu uzyskania maksymalnej produkcji biomasy o wysokiej aktywności fizjologicznej. Uzyskane wyniki wykazały, że dla Str. diacetilactis optymalna produkcja biomasy jest osiągana przy D = 0,20 do D = 0,65 godz.⁻¹ . Produkcja związków aromatu zwiększała się wraz z obniżaniem szybkości rozcieńczania, jednakże populacje izolowane przy różnych wartościach D zachowywały normalną aktywność aromatyzującą, co stwierdzono po przeszczepieniu bakterii do mleka. Kultury L. casei wykazywały duże zróżnicowanie międzyszczepowe we wszystkich porównywanych cechach fizjologicznych. Najwyższy przyrost biomasy uzyskiwano w wąskim zakresie D od 0,07 do 0,13 godz.⁻¹ . Populacje paciorkowców i pałeczek uzyskane w hodowli ciągłej cechowały się różną aktywnością proteolityczną, zależnie od szczepu i stosowanej szybkości rozcieńczania. Wszystkie szczepy zachowały jednak niezmienioną specyficzność trawienia frakcji kazeinowych α, β, χ i γ. Specyficzna aktywność kwasząca populacji z hodowli ciągłej po przesianiu do mleka była zbliżona przy szybkościach rozcieńczania optymalnych dla produkcji biomasy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies