Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zimnotłoczone oleje: lniany (wysoko- i niskolinolenowy) i rzepakowy. Który wybrać?

Tytuł:
Zimnotłoczone oleje: lniany (wysoko- i niskolinolenowy) i rzepakowy. Który wybrać?
Cold pressed oils: flaxseed oil (high- and low-linolenic) and rapeseed oil. Which to choose?
Autorzy:
Gromek M.
Banach J.
Czarnecka G.
Ksiazkiewicz M.
Tematy:
oleje roslinne
olej lniany
olej rzepakowy
analiza porownawcza
kwasy tluszczowe omega-6
kwasy tluszczowe omega-3
tloczenie na zimno
wlasciwosci prozdrowotne
suplementacja zywnosci
dieta
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było porównanie olejów lnianych (wysoko- i niskolinolenowego) oraz rzepakowego tłoczonych na zimno, które w ostatnich latach stały się popularne na polskich stołach. Badania obejmowały ocenę jakości chemicznej poprzez analizę liczby kwasowej, nadtlenkowej i liczby jodowej oraz określenie składu kwasów tłuszczowych. Wyniki wartości liczb określających jakość olejów były na różnym poziomie, np. liczba kwasowa wahała się od 2,1 do 2,9 mg KOH/g, liczba nadtlenkowa od 0,7 do 1,3 meqO2/kg, a liczba jodowa w zakresie od 113,7 do 179,1 g/100g dla badanych olejów. Składy kwasów tłuszczowych dla wszystkich trzech olejów były różne, olej lniany niskolinolenowy posiadał ok. 70% kwasu linolowego (LA), olej lniany wysokolinolenowy posiadał ok. 55% kwasu alfa linolenowego (ALA), a olej rzepakowy posiadał ok. 65% kwasu oleinowego (OA). Analiza chromatograficzna wykazała również podwyższoną zawartość kwasu erukowego w oleju rzepakowym w porównaniu do olejów lnianych. Analizie poddano konieczność suplementacji diety kwasami omega-3 pod kątem właściwości prozdrowotnych.

The study aimed at comparing two types of flaxseed oil (high- and low linolenic) and rapeseed oils, cold pressed, which have recently gained in popularity in Poland. The studies included evaluation of chemical quality by analysis of acid, peroxide and iodine values and determination of the fatty acid composition. The values that determine the oil quality were varied, e.g. the acid value ranged between 2,1 and 2,9 mg KOH/g, peroxide value between 0,7 and 1,3 meqO2/kg and iodine value between 113,7 and 179,1 g/100g for the tested oils. The fatty acid composition for all three oils were also different – low-linelonic flaxseed oil had about 70% of linolenic acid (LA), hgh0linolenic flaxseed oil had about 55% of alpha linolenic acid (ALA), while rapeseed oil had about 65% of oleic acid (OA). Chromatographic analysis also showed elevated levels of erucic acids in the rapeseed oil as compared with flaxseed oils. The necessity of dietary supplementation in omega-3 fatty acids for maintaining health was also presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies