Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of selected physicochemical parameters of twenty-one determinate varieties of tomato fruits (Lycopersicon esculentum Mill.) grown in Poland

Tytuł:
Evaluation of selected physicochemical parameters of twenty-one determinate varieties of tomato fruits (Lycopersicon esculentum Mill.) grown in Poland
Ocena wybranych parametrów fizykochemicznych owoców 21 odmian samokończących pomidora gruntowego (Lycopersicon esculentum Mill.) uprawianego w Polsce
Autorzy:
Zalewska-Korona M.
Radzki W.
Jablonska-Rys E.
Slawinska A.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the research was to assess the quality of 21 soil-grown determinate tomato varieties.All of them are recommended for crop production in Polish climate conditions. The colour of fruitsand the contents of dry mass, extract, total sugars, vitamin C and carotenoids were analysed. It is not feasible to select one single variety with high levels of all the studied parameters. The varieties with the highest content of total carotenoids (Ricoco and Progress) are characterized by the low content of vitamin C. Malinowy Kujawski variety is characterised by the high content of dry mass and thehighest content of total extract and sugars. However, it has the lowest value of a* parameter and lowcontent of carotenoids. Due to small size of fruits, high contents of dry matter, total extract, sugarsand total carotenoids Progress variety can be recommended both for the fresh market and processing

Celem badań była ocena jakości owoców 21 odmian samokończących pomidora gruntowego, polecanych do uprawy w polskich warunkach klimatycznych jako przydatne do przetwórstwa, jak również do spożycia w stanie świeżym. Oznaczano barwę owoców i zawartość suchej masy, ekstraktu ogółem, cukrów, witaminy C i karotenoidów. W badaniach wykazano, że nie można jednoznacznie wytypować odmiany o wysokiej wartości wszystkich badanych parametrów. Odmiany o najwyższej całkowitej zawartości karotenoidów (Ricoco i Progress) charakteryzują się niską zawartością witaminy C. Owoce odmiany Malinowy Kujawski charakteryzują się wysoką zawartością suchej masy i najwyższą zawartością ekstraktu ogółem i cukrów. Jednocześnie stwierdzono dla tej odmiany najniższą wartość parametru a* i niską zawartość karotenoidów ogółem. Ze względu na niewielkie rozmiary owoców, wysoką zawartość suchej masy, cukrów ogółem, ekstraktu oraz karotenoidów ogółem owoce odmiany Progress można polecić zarówno na rynek warzyw świeżych, jak i do przetwórstwa.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies