Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Use of cultural filtrates of certain microbial isolates for powdery mildew control in squash

Tytuł:
Use of cultural filtrates of certain microbial isolates for powdery mildew control in squash
Wykorzystanie filtratów pochodzących z hodowli wybranych izolatów mikroorganizmów do zwalczania mączniaka kabaczka
Autorzy:
Elkot G.A.E.
Derbalah A. S. H.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Powdery mildew induces significant losses in yield and quality of squash. Therefore, culture filtrates of certain microbial isolates, (Epicoccum nigrum, Epicoccum minitans, Epicoccum sp., Trichoderma harzianum, Trichoderma viride and Bacillus pumilus) were used alone, and in combination with the fungicide penconazole to control powdery mildew in squash, under field conditions. Moreover, GC-MS analysis was carried out to identify the chemical components of the most effective culture filtrates against powdery mildew pathogen. The results showed that culture filtrates of different microbial isolates (except for Trichoderma harzianum) were more effective against powdery mildew in squash than the tested fungicide alone at the recommended levels, in both tested seasons. The results also showed that mixing different culture filtrates with penconazole improved efficiency against powdery mildew compared to using the fungicide alone, in both tested seasons. The efficacy of the culture filtrates of the tested microbial isolates against powdery mildew were due to the presence of a mixture of known antifungal compounds. The results suggest the possible use of the culture filtrates of the tested microbial isolates as alternative to fungicides, in powdery mildew control. Also, this study suggests the possible mixing of the culture filtrate of the tested biocontrol agents with fungicides to minimize the applied amount of fungicides.

Mączniak powoduje poważne straty zarówno w wielkości, jak i jakości plonu kabaczka. W celu zwalczania mączniaka kabaczka wykorzystano filtraty pochodzące z hodowli wybranych izolatów mikroorganizmów: Eppicocum nigrum, Eppicocum minitans, Eppicocum sp., Trichoderma harzianum, Trichoderma viride i Baccilus pumilus. Filtraty zastosowano indywidualnie oraz w kombinacji z fungicydem penkonazol w warunkach polowych. Ponadto, przeprowadzono analizę GC-MS w celu identyfikacji komponentów najskuteczniejszych filtratów przeciwko mączniakowi. Wyniki badań wykazały, że filtraty różnych izolatatów mikroorganizmów (z wyjątkiem Trichoderma harzianum) wykazywały wyższą skuteczność w porównaniu do skuteczności samego fungicydu zastosowanego w zalecanych dawkach, w obu sezonach badań. Wykazano również, że łączne stosowanie filtratów pochodzących z hodowli różnych mikroorganizmów z fungicydem penkonazol przeciwko mączniakowi prawdziwemu, dawało lepsze wyniki w porównaniu z fungicydem zastosowanym samodzielnie. Skuteczność testowanych filtratów mikroorganizmów była warunkowana obecnością mieszanki znanych grzybobójczych składników. Wyniki badań wskazują na możliwość alternatywnego stosowania filtratów pochodzących z hodowli wybranych mikroorganizmów w zwalczaniu mączniaka kabaczka. Łączne stosowanie czynników biologicznego zwalczania z fungicydami pozwoli na zmniejszenie ilości stosowanego preparatu.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies