Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stability of copper, molybdenum and selenium ions binding to the surface of dietary fibre preparations in simulated conditions of the human gastrointestinal tract

Tytuł:
Stability of copper, molybdenum and selenium ions binding to the surface of dietary fibre preparations in simulated conditions of the human gastrointestinal tract
Badania trwałości powierzchniowych połączeń jonów miedzi, molibdenu i selenu z preparatami błonnika w symulowanych warunkach przewodu pokarmowego człowieka
Autorzy:
Gawecki J.
Stachowiak J.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The release of copper, molybdenum, and selenium ions previously adsorbed on wheat bran and apple pomace was studied in vitro using human digestive enzymes. The highest desorption of copper was by gastric juice from wheat bran and apple pomace, while the largest quantities of molybdenum were desorbed by duodenal juice from wheat bran. The strongest binding during treatment with both digestive enzymes was found to be that of selenium to apple pomace.

In vitro badano wpływ soków trawiennych człowieka na uwalnianie jpnów miedzi, molibdenu i selenu z dwóch preparatów błonnika (otręby pszenne i wytłoki jabłkowe). Stwierdzono duże zróżnicowanie stopnia desorpcji wymienionych pierwiastków w zależności od użytego soku trawiennego i preparatu. Najłatwiej uwalniana przez sok żołądkowy była miedź związana z otrębami (w ok. 75%), natomiast przez sok dwunastnicy związany z otrębami molibden (w ok. 70%). W warunkach działania obu soków trawiennych najtrwalsze okazały się połączenia selenu, zwłaszcza z wytłokami jabłkowymi. Przeprowadzone badania pozwalają sądzić, że spożycie preparatów błonnika pokarmowego może mieć istotny wpływ na dostępność dla organizmu człowieka niektórych pierwiastków śladowych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies