Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Poziom pozostałości pestycydów w owocach oraz wytłokach powstałych jako produkt uboczny przetwórstwa truskawek na soki

Tytuł:
Poziom pozostałości pestycydów w owocach oraz wytłokach powstałych jako produkt uboczny przetwórstwa truskawek na soki
The level of pesticide residues in strawberries and the press cake obtained as a by-product of juice processing
Autorzy:
Miszczak A.
Sikorski P.
Zagibajlo K.
Klimczak E.
Kosmala M.
Krol B.
Tematy:
przetworstwo owocow
produkty uboczne
sok truskawkowy
wytloki owocowe
owoce
truskawki
pozostalosci pestycydow
oznaczanie
srodki ochrony roslin
uprawa roslin
truskawka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
High susceptibility of strawberry to diseases requires the use of pesticides on industrial plantations. Press cake can be a valuable food component. The aim of the research was to evaluate the level of pesticides in fruits, juice and press cake. Delermination of pesticides was made by GC-MS method. In the fruits, raw juice, dried press cake 3-5 substances were detected in total amount of respectively: 0.22, 0.12 and 0.73 mg/kg. These are in variable amounts: boscalid, folpet, pyrimethanil, tetraconazole and trifloxystrobin, on the level of 0.1-18% of the maximum residue level (MRL) except for tetraconazole, which in press cake reached level of 70-120% of MRL established for strawberry fruit.

Wysoka podatność truskawki na choroby wymaga stosowania pestycydów na plantacjach towarowych. Wytłoki mogą być cennym składnikiem spożywczym. Celem badania była ocena poziomu pestycydów w owocach, soku i wytłokach. Oznaczanie pestycydów wykonano metodą GC-MS. W badanych owocach, soku surowym i wysuszonych wytłokach wykryto od 3 do 5 substancji w sumarycznej i ilości odpowiednio: 0,22, 0,12 i 0,73 mg/kg. Są to w zmiennych ilościach: boskalid, folpet, pirymetanil, tetrakonazol, trifloksystrobina, a ich zawartości wynosiły 0,1-18% najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) za wyjątkiem tetrakonazolu, którego poziom w wytłokach osiągnął wartości 70-120% NDP ustanowionej dla truskawek.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies