Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Związki powstające w czasie fermentacji winiarskiej

Tytuł:
Związki powstające w czasie fermentacji winiarskiej
The compounds produced during wine fermentation
Autorzy:
Bonin S.
Tematy:
produkty uboczne
jakosc
wino
produkty winiarskie
by-product
quality
wine
wine product
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ethanol and carbon dioxide are the main products of wine fermentation. In this process many other chemicals compounds, described as by-products, are produced. The third quantitatively product of fermentation is glycerol. The next components are: aldehydes, esters, organic acids and other alcohols, including higher alcohols. These compounds influence the quality of finished wine product. The amount of these compounds depens on yeast strain, must composition and different fermentation conditions.

Głównymi produktami fermentacji winiarskiej są etanol i dwutlenek węgla. W procesie tym powstaje także wiele innych związków chemicznych, określanych jako uboczne produkty fermentacji. Trzecim pod względem ilości związkiem wytwarzanym w czasie fermentacji jest glicerol, kolejne grupy to m. in.: aldehydy, estry, kwasy organiczne, inne alkohole, w tym alkohole wyższe. Związki te wpływają na jakość gotowego wyrobu winiarskiego, a ich ilość zależy od zastosowanego szczepu drożdży, składu moszczu/nastawu oraz warunków fermentacji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies