Tytuł pozycji:
Zastosowanie wielowymiarowych technik eksploracyjnych w analizie zachowań osób w podeszłym związanych z żywnością. Badania pilotowe. Projekt Senior Food-QOL
Celem badań była analiza zachowań osób w wieku podeszłym związanych z żywnością z zastosowaniem wielowymiarowych technik eksploracyjnych. Badania przeprowadzono wśród 40 osób (20 kobiet i 20 mężczyzn), w wieku ≥ 65 lat, mieszkających w rejonie Olsztyna. Dane dotyczące zachowań osób starszych zebrano przy pomocy kwestionariusza: Senior Food-QOL i SF-36. Zastosowanie wielowymiarowych technik eksploracyjnych umożliwiło wyodrębnienie i scharakteryzowanie siedmiu typów zachowań związanych z żywnością w badanej populacji osób starszych. Zachowania te w największej mierze zależały od: płci, wykształcenia, stanu cywilnego, stanu zdrowia, stopnia samodzielności, miejsca robienia zakupów, przyzwyczajeń żywieniowych i upodobań smakowych.
The aim of the work was to analyze elderly people's dietary behaviours, using the multidimensional exploration techniques. The research included 40 people (20 women and 20 men), aged ≥ 65, inhibiting the Olsztyn area. Data concerning elderly people's behaviours was gathered using the questionnaires: Senior Food- QOL and SF-36. The multidimensional exploration techniques application enabled to separate and characterize seven dietary behaviour types in the studied elderly people's population. These behaviours depended mostly on: sex, education, marital status, health state, independence degree, shopping place, dietary habits and taste.