Tytuł pozycji:
Rośliny zielarskie jako ważne dodatki paszowe dla przeżuwaczy
Człowiek od początku dziejówwykorzystuje roślinyjako żywność, lekioraz paszędla udomowionych zwierząt. Substancje czynne zawarte w tkankach roślinnych wpływają na większą przydatność niektórych ziółw żywieniu zwierząt. Dzięki odpowiedniej selekcji roślin wykorzystywanych w żywieniu zwierząt można wpływać na poprawę ich zdrowia oraz modyfi-kować różne właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego. Stosując w żywieniu przeżuwaczy odpowiednie dawki roślin bogatych w związki fenolowe,można skutecznie zapobiegać zakaże-niom pasożytamiprzewodu pokarmowegoorazzmniejszać ich występowanie, a takżeprzeciw-działać wielu schorzeniom układu pokarmowego.
Plants have beenused from the beginning ofmankind as a source of food, medicines and fodder for domesticated animals. Active substances in plant tissues affect greater suitability of some herbs. Animal organisms do not remain indifferent tothat. With the right selection of pre-ferred species, we can control cattle health and some modification of the taste and properties of animal products. By usingspecified amounts of plants rich in phenolic compoundsin the feeding of ruminants, we can effectively prevent and reduce the occurrence of gastrointestinal parasites and prevent many diseases of the digestive system.