Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ różnych wariantów obróbki ziarna pszenicy twardej przed przemiałem na wyciąg mąki

Tytuł:
Wpływ różnych wariantów obróbki ziarna pszenicy twardej przed przemiałem na wyciąg mąki
The effect of different variants of durum wheat grain treatment before milling on flour efficiency
Autorzy:
Rydzak L.
Andrejko D.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zaprezentowano wyniki badań wpływu różnych wariantów obróbki ziarna pszenicy twardej przed przemiałem na wyciąg mąki i zawartość otrąb. Ziarno było impregnowane próżniowo i mikronizowane. Przemiał ziarna wykonywany był na młynku laboratoryjnym Quadrumat Junior. Badano wyciąg mąki i zawartość otrąb. Wyciąg mąki uzyskanej po przemiale ziarna pszenicy maleje w wyniku zastosowanej obróbki.

Paper presented the results of studies on the influence of different variants of durum wheat treatment before milling on flour efficiency and bran content. The grain material was preliminary soaked to a few different levels of moisture content and next it was vacuum impregnated and micronized. The milling process was carried out in the laboratory mill Quadrumat Junior. The flour efficiency and the bran content were tested. As a result of applied treatment the flour efficiency decreased.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies