Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ stadium laktacji na jakość mikrobiologiczną oraz cytologiczną mleka związaną ze zmianami udziału poszczególnych frakcji białek i poziomu mocznika w mleku krów pierwiastek

Tytuł:
Wpływ stadium laktacji na jakość mikrobiologiczną oraz cytologiczną mleka związaną ze zmianami udziału poszczególnych frakcji białek i poziomu mocznika w mleku krów pierwiastek
Effect of stage of lactation pn the microbiological and cytological quality of milk from primiparous dairy cows associated with changes in protein fraction and milk urea nitrogen
Autorzy:
Pecka E.
Zachwieja A.
Zawadzki W.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania przeprowadzono w stadzie krów pierwiastek, rasy phf. Mleko do analiz pobrano w trakcie trwania próbnych dojów. W próbach mleka od krów określono: ogólną liczbę drobnoustrojów, liczbę komórek somatycznych, poziom mocznika, zawar­tość całkowitą kazein, wykonano próbę na krzepliwość, oznaczono udział wybranych frak­cji białkowych. Podczas doświadczenia analizowano zróżnicowanie cech mleka w zależno­ści od stadium laktacji. Rezultaty przeprowadzonych badań wykazały obniżenie poziomu K-kazeiny w mleku krów będących w XIII miesiącu laktacji w porównaniu z III, IV, V, VII i VIII miesiącem doju. Nie stwierdzono wpływu stadium laktacji krów na zawartość: a-kazeiny, a-laktoalbuminy w mleku. Nie odnotowano statystycznie istotnej zależności po­między stadium laktacji a zawartością całkowitą kazein w wydzielinie gruczołu mlekowe­go. Liczba komórek somatycznych w mleku krów będących w VI, X i XII miesiącu laktacji kształtowała się na najniższym poziomie (<180 000 • ml-1).

The study was conducted in herd of primiparous Polish Holstei-Fresian dairy cows. Milk samples were collected during test milkings. The following parameters of milk samples were examined: total bacteria count, somatic cell count, milk urea nitrogen, total casein content, rennet coagulation time. Individual protein fractions were also determined. Changes in the characteristics of milk depending on the stage of lactation were analyzed. Conducted study has shown that the level of K-casein in the XIII month of lactation decreas­es in comparison to the level of the III, IV, V, VII and VIII month of milking. No significant effect of lactation stage on the a-casein and a-lactoalbumin content in milk was observed. There was no statistically significant relationship between the day of milking, and the total casein content. The lowest somatic cell count was reported in milk from cows in VI, X and XII month of lactation (<180 000 • ml-1).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies