Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wiedza wybranych grup studentów uczelni medycznej na temat profilaktyki chorób układu krążenia

Tytuł:
Wiedza wybranych grup studentów uczelni medycznej na temat profilaktyki chorób układu krążenia
Selected group of medical students knowledge regarding prevention of cardiovascular diseases
Autorzy:
Zegan M.
Michota-Katulska E.
Gwiazdzinska J.
Kucharska A.
Sinska B.
Tematy:
szkoly medyczne
studenci
wiedza zywieniowa
badania ankietowe
profilaktyka
choroby ukladu krazenia
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Cel: Celem badania było określenie wiedzy na temat profilaktyki chorób układu krążenia wśród wybranych grup studentów uczelni medycznej. Materiał i metodyka: Badaniem objęto 151 studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego ostatniego roku studiów na kierunkach: dietetyka, farmacja i lekarski na. Przeprowadzono kwestionariusz ankiety składający się z 12 pytań, uzyskane wyniki opracowano w programie Statistica z wykorzystaniem testu Chi 2, przyjmując poziom istotności p < 0,05. Wyniki: Rodzaj diety stosowanej w chorobach sercowo-naczyniowych poprawnie potrafiło wskazać 68,8% studentów, z czego 94,2% studentów dietetyki. Nie wszyscy studenci znali zalecenia dotyczące badań przesiewowych w profilaktyce CHUK. Większość studentów prawidłowo wskazała na konieczność ograniczenia m. in. tłuszczów zwierzęcych, izomerów trans, węglowodanów prostych oraz rolę kwasów omega-3 w diecie. Wniosek: Konieczna wydaje się edukacja badanej grupy studentów przede wszystkim w zakresie badań przesiewowych w prewencji chorób układu krążenia.

Aim: The aim of the study was to assess the knowledge of cardiovascular diseases prevention among selected groups of students of a medical university. Material and methods: The survey was conducted among 154 final year students of faculties of: Nutrition, Pharmacology and Medicine at the Medical University of Warsaw. A 12-question questionnaire was employed and the data were analysed with the Statistica software, using the chi-squared test, with p < 0.05 chosen as the level of statistical significance. Results: 68.8% of students were able to correctly identify the diet used in cardiovascular diseases (94.2% of Nutrition students). Not all students knew the recommendations for screening tests in CVD prevention. Most students were able to correctly indicate the necessity of reducing consumption of animal fats, trans isomers, simple carbohydrates and the role of omega-3 fatty acids. Conclusion: It seems necessary to educate the surveyed group chiefly on the role of screening tests in cardiovascular disease prevention.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies