Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Utilization of penicillinase-producing Micrococcus strains in the technology of fermented milk products. I. Decomposition of penicillin in milk by selected Micrococcus strains

Tytuł:
Utilization of penicillinase-producing Micrococcus strains in the technology of fermented milk products. I. Decomposition of penicillin in milk by selected Micrococcus strains
Możliwości wykorzystania penicylinazo-dodatnich szczepów rodzaju Micrococcus w technologii fermentowanych produktów mleczarskich. I. Rozkład penicyliny w mleku przez wybrane szczepy rodzaju Micrococcus
Autorzy:
Czarnocka-Roczniakowa B.
Maciejska A.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Three of the isolated Micrococcus strains demonstrated a high and constant rate of decomposition of penicillin in milk. The strains decomposed penicillin in concentrations ranging from 0.1 to 6.0 IU/cm³ in 2-4 h.

Badano zmiany zawartości penicyliny w .mleku pod wpływem wyselekcjonowanych penicylinazo-dodatnich szczepów ziarenkowców. Stałą i wysoką aktywnością rozkładu antybiotyku charakteryzowały się szczepy: Micrococcus sp. 51p, 64p i 26p. Pozostałe szczepy ziarenkowców charakteryzowały się niższą i zmienną aktywnością rozkładu penicyliny.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies