Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changes of specific mechanical energy during extrusion-cooking of potato starch

Tytuł:
Changes of specific mechanical energy during extrusion-cooking of potato starch
Zmiany energochlonnosci podczas ekstruzji skrobi ziemniaczanej
Autorzy:
Mitrus M.
Oniszczuk T.
Moscicki L.
Tematy:
potato starch
extrusion-cooking
efficiency
mechanical energy
starch
moisture content
temperature
energy input
specific mechanical energy
native starch
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The simplest method of physical modifi cation of starch is extrusion-cooking. Changes of the extruder efficiency and specific mechanical energy (SME) during extrusion-cooking of potato starch are presented in the paper. Extrusion-cooking process was characterised by good efficiency. The output depended mainly on the extruder screw speed and starch moisture content, less on process temperature. It ranged between the 11.3 kgh-1 and 28 kgh-1 depending on process parameters. SME measurements showed that extrusion-cooking of potato starch is related with rather low energy input ranged from 0.083 to 0.275 kWhkg-1. Significant impact on the values of the SME had a screw speed, very little impact had a moisture content of the raw material.

Najprostszą metodą fizycznej modyfikacji skrobi jest ekstruzja. W pracy przedstawiono wyniki pomiarów wydajności i energochłonności procesu ekstruzji skrobi ziemniaczanej. Proces ekstruzji skrobi ziemniaczanej charakteryzował się wysoką wydajnością. Zmiany wydajności ekstrudera zależały głównie od zmian prędkości obrotowej ślimaka ekstrudera i wilgotności skrobi, w mniejszym stopniu od temperatury procesu. Wydajność zmieniała się w granicach 11.3-28 kgh-1 w zależności od zastosowanych parametrów procesu. Wyniki badań wskazują, że procesu ekstruzji skrobi ziemniaczanej związany jest z relatywnie niską energochłonnością (0.083-0.275 kWhkg-1). Znaczący wpływ na zmiany SME miała prędkość ślimaka ekstrudera, nieduży wpływ miała wilgotność przetwarzanej skrobi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies