Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nutritional and technological value of selected edibile potatoes during storage

Tytuł:
Nutritional and technological value of selected edibile potatoes during storage
Wartość żywieniowa i technologiczna ziemniaków jadalnych w czasie przechowywania
Autorzy:
Marecek J.
Fikselova M.
Francakova H.
Tematy:
edible potato
potato tuber
storage
nutritional value
technological value
starch content
vitamin C content
reducing sugar
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this research work was the observation of changes in the qualitative and quantitative parameters of five cultivars of edible potatoes: Agria, Impala, Picasso, Raja, Santé. Samples were stored under regulated conditions in the storage room of the farm Agropartner Plavecké Podhradie, in the branch of Sološnica, Slovakia. Samples were taken three times during the tuber storage. The following parameters were investigated during three years observations: content of dry matter, starch content, total sugars, reducing sugars, nitrates and the content of vitamin C. Considering the dry matter content as the basic stabilizing component, the cv. Santé is the most appropriate for storage. Starch level was the highest in cvs Raja and lowest in Impala. Taking sugar levels into consideration we recommend cv. Agria as the most appropriate and the most stable for storage. This cultivar is the most suitable for technological processing and manufacture of French fries and chips as well. Regarding the nitrate cumulation, all cultivars may be considered to be safe, the determined levels of nitrates were low. The values of vitamin C were lower as compared to the potential levels of this component in edible potatoes. The highest level was in the cv. Agria. This parameter also showed the least fluctuations.

Celem pracy było badanie zmian parametrów jakościowych i ilościowych ziemniaków pięciu odmian: Agria, Impala, Picasso, Raja, Santé podczas przechowywania. Próby ziemniaków były przechowywane w przechowalni, z regulowaną temperaturą i wilgotnością, należącej do farmy Agropartner Plavecké Podhradie, Sološnica, Slovakia. Próby do analizy były pobierane trzykrotnie w okresie przechowywania bulw. W ziemniakach były wykonywane następujące oznaczenia: zawartość suchej masy, skrobi, cukrów ogółem i redukujących, azotanów i witaminy C. Biorąc pod uwagę niewielkie zmiany zawartości suchej masy w bulwach stwierdzono, że odmiana Santé najbardziej nadaje się do przechowywania. Najwięcej skrobi zawierały ziemniaki odmiany Raja, a najmniej odmiany Impala. Biorąc pod uwagę zmiany zawartości cukrów redukujących w przechowywanych ziemniakach, zakwalfikowano odmianę Agria jako najbardziej stabilną i nadającą się do przechowywania. Odmiana ta może być rekomendowana do przerobu na frytki i czipsy. Badane odmiany ziemniaków mogą być zaliczone do odmian w małym stopniu kumulujących azotany w bulwach. Zawartość witaminy C była niska w porównaniu z innymi jadalnymi odmianami ziemniaków. Najwięcej tego składnika zawierały ziemniaki odmiany Agria i jego ilość nie zmieniała się podczas przechowywania ziemniaków.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies