Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Spożycie składników mineralnych w polskiej diecie

Tytuł:
Spożycie składników mineralnych w polskiej diecie
Mineral components intake in Polish diet
Autorzy:
Dybkowska E.
Swiderski F.
Waszkiewicz-Robak B.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy byla ocena poziomu spożycia składników mineralnych w polskiej diecie. Średnie spożycie wybranych składników mineralnych w kraju oszacowano w oparciu o dane pochodzące z badań budżetów gospodarstw domowych GUS z 1998 i 2001 roku. Spożycie sodu było dwukrotnie wyższe od zalecanego, co bylo skutkiem dużego dodatku soli kuchennej do potraw. Wysokie spożycie fosforu wynikało głównie ze zbyt dużego spożycia mięsa i jego przetworów. Spożycie wapnia było o 50% niższe od podanego w normach, co wynikało z niedostatecznego spożycia mleka oraz produktów mlecznych. Zbyt niski poziom spożycia magnezu i miedzi był skutkiem zbyt małego spożycia pieczywa i produktów zbożowych oraz warzyw i ich przetworów, natomiast niska zawartość potasu w diecie wynikała z małego spożycia warzyw i ich przetworów. Niedoborowa ilość żelaza i cynku w diecie wynikała głównie ze zbyt niskiego udziału pieczywa i produktów zbożowych.

elaborated by the Central Statistical Office in 1998 and 2001. The consumption of sodium was twice higher than recommended. It was the result from the high additive table salt to dishes. The high intake of phosphorus was mainly the result from too large consumption of meat and meat products. The intake of calcium was 50% lower than recommended that resulted from insufficient consumption of milk and milk products. The low intake level of magnesium and copper was the result from the low consumption of bread and cereal products and vegetables and their products, however low content of potassium in the diet was the result from the low consumption vegetables and their products. The low amount of iron and zinc in the diet was mainly the result from the low participation of bread and cereal products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies